Ako nemate zimsku opremu plaćate 700 kn, a kazna može biti i 5000 eura

Autor: Mladen Milčić/Večernji list , 03. siječanj 2014. u 16:27
Zimska oprema za sva motorna vozila u Hrvatskoj obvezna je na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja

Početkom prosinca na snagu je stupila odluka prema kojoj je zimska oprema za sva motorna vozila u Hrvatskoj obvezna na određenim cestama.

Početkom prosinca na snagu je stupila odluka prema kojoj je zimska oprema za sva motorna vozila u Hrvatskoj obvezna na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja.

Do sada je, podsjetimo, zimska oprema u Hrvatskoj bila obvezna samo kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Treba naglasiti, da ta obveza o obveznoj zimskoj opremu pri zimskim uvjetima na cesti vrijedi i dalje i to na svim cestama bez obzira na datum.

Najskuplje u Francuskoj
Takvom odredbom se Hrvatska pridružila mnogim europskim zemljama poput Austrije, Srbija, Slovenije, Francuske, Italije, Češke, BiH, Makedonije i skandinavskim državama, gdje je zimska oprema određena datumski. U drugim je državama poput Njemačke, Slovačke ili Poljske zimska oprema obvezna samo kad vladaju zimski uvjeti, kao što je bilo do sada u Hrvatskoj.Pod zimskom opremom u Hrvatskoj se podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.Premda još nema snijega, već traje skijaška sezona u kojoj deseci tisuća Hrvata putuju prema skijalištima u Austriji, Sloveniji, prometaFrancuskoj, BiH… Velika većina rekreativaca na skijanje kreće automobilima pa je neophodno znati kakve propise imaju zemlje kojima putujete. Kako se radi o gorskim državama u većini je tih zemalja datumski obvezna zimska oprema. Kazne za neimanje zimske opreme kreću se od 40 KM u BiH do 135 eura u Francuskoj, ali mogu biti mnogo veće. Primjerice, ako u Austriji prouzročite zastoj u prometu jer nemate zimsku opremu kazna može biti i do 5000 eura.Najbitniji dio zimske opreme i jedan od najvažnijih dijelova automobila su gume. One posreduju između vozila i ceste te su presudne za sigurnost. Već pri temperaturi zraka nižoj od 7 °C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prijanjanja na podlogu. Ljetna guma po snijegu nema nikakve šanse. Najbitnije, produljuje se zaustavni put.

Zimi put kočenja još duži
"Kod temperature od minus 10 Celzijevih stupnjeva, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će automobil koji na kotačima ima zimske gume stati nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 m, dok će sa zimskim gumama stati najdalje do 50 m" rekao je Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a.

HAK savjetuje: Za vožnju zimi potrebno se dobro pripremiti jer se uvjeti na cesti mogu promijeniti naglo, a opasnosti vrebaju na svakom kilometru

Udobno za upravljačem
Vodite računa kako je zima nepredvidiva, katkad opake čudi, a nevrijeme iznenadi i zatekne nespremne i vozače pa i djelatnike zimske službe. Osigurajte si što bolje uvjete dok vozite: u vozilu održavajte primjerenu mikroklimu (ni prevruće ni prehladno), pravilnim provjetravanjem vozila sprječavajte zamagljivanje stakala iznutra. Naravno, izbjegavajte voziti u kaputu, sa šeširom ili kapom i u debelim rukavicama – to je neudobno.

Održavajte vozilo
Bitno je provjeriti je li vaše vozilo dobro održavano i servisirano. Provjerite gume, akumulator, antifriz, tekućinu za stakla protiv smrzavanja za pranje vjetrobranskoga stakla.Pogotovo treba s krova odstraniti snijeg jer je opasan za vas (kočenjem pada na vjetrobransko staklo) i za druge vozače (pada iza vašeg vozila).Kazna za taj prekršaj iznosi 1000 kuna. Naravno, prepreke za kažnjavanje nema u situaciji kada ne pada gusti snijeg.

Planirajte put
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama (snijeg na kolniku ili poledica) putujte samo ako je to neophodno. Informirajte se pravodobno o uvjetima na cestama, kojima namjeravate voziti. Slušajte HAK-ova izvešća i lokalne i nacionalne informacije o stanju na cestama. Putujete li na duljoj relaciji pripremite toplu odjeću, dobre cipele, hranu, tople napitke i svjetiljku. Ponesite i lopatu. Neka vam spremnik za gorivo bude pun jer nikada ne znate koliko ćete eventualno čekati u koloni s uključenim motorom (zbog grijanja).

Zapadnete li u poteškoće
Ne koristite mobitel dok vozite već stanite na sigurnom mjestu ili zamolite suputnika da nazove. Na autocesti je najbolje koristiti SOS službene telefone za nuždu, jer tako će vas služba održavanja ceste najbolje moći locirati. Ako morate koristiti mobitel, provjerite točnu lokaciju po brojevima na oznakama uz cestu. Ostanite uz svoje vozilo dok ne stigne pomoć. Osigurajte i označite vozilo, kako bi ga ostali vozači lako uočili. Ako morate ići po pomoć, pomaknite ga da ne blokira promet.

Kako voziti po snijegu, kiši, magli, poledici…
Gust snijeg, kiša ili magla smanjuju vidljivost. U takvim uvjetima koristite kratka svjetla i smanjite brzinu vožnje. Izbjegavajte nagla kočenja i ubrzanja. I s upravljačem pažljivo, izbjegavajte nagle pokrete. Na ledu zaustavni put može biti deset puta duži nego na suhoj cesti. Držite razmak između vozila. Ostavite dosta prostora za usporavanje ili zaustavljanje. Usporavajte tako da ubacite u nižu brzinu ranije nego inače, omogućite tako postupno smanjenje brzine, a papučicu kočnice koristite nježno. U protivnom će doći do blokiranja kotača. Ako se vozilo počne zanašati, otpustite gas, ali nemojte naglo kočiti. Vozite najbrže do one brzine pri kojoj kotači vašega vozila još ne proklizavaju.U uvjetima magle vozite vrlo polako, koristeći najmanje kratka svjetla. Koristite svjetla za maglu (ako postoje na vašem vozilu), ako je vidljivost jako smanjena, ali ne zaboravite ih ugasiti kad se vidljivost poboljša. Stražnje svjetlo za maglu isključite ako iza vas vozi drugo vozilo. Jako smeta vozaču iza. Isključite ga obvezno ako magla nestane ili se vidljivost poboljša. Ne držite se stražnjih svjetala vozila ispred sebe. To vam daje lažni osjećaj sigurnosti i znači da možda vozite preblizu. Nemojte naglo ubrzavati, čak i ako se čini da se magla raščišćava. Možete se iznenada opet naći u gustoj magli.

Hrvatska – 15.11.-15.4.

Zimska oprema je postala obvezna na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Prema odluci o obveznoj uporabi zimskeopreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj zimske dionice suautocesta A1 od Zagreba do Maslenice, čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 iA6. Ukupno je to 839,2 km autocesta. Dakle, pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji (Maslenica – Vrgorac) i Istarski ipsilon. U zimske dionice državnih i županijskih cesta ulazi 1523,3 km. Kao kod autocesta, zimskedionice nisu prometnice uz obalu.Primjerice, zimska dionica državne ceste D1 je od G.P. Macelj do Knina, dok od Knina do Splita zimska oprema nije obvezna prema datumu. Svakako, treba naglasiti da je i dalje na svim cestama zimska oprema obvezna ako vladaju zimski uvjeti, odnosno kolnik je prekriven snijegom ili je na njemu poledica.

Francuska

Uporaba zimske opreme obvezna uvrijeme zimskih uvjeta vožnjeodnosno kada je prometnim znakom označena njena obvezna uporaba,primjerice lanaca za snijeg. Zimska oprema su zimske gume s minimalno 3,5 mm dubokim profilom odnosnolanci za snijeg. Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila oprem-ljena zimskim gumama. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura.

Njemačka

Zimska oprema nije datumski određena, već je obvezna u vrijeme zimskih uvjetavožnje (snijeg na kolniku, ugažen snijeg, snježna "bljuzga", poledica). U zimskim uvjetima vožnje, vozila moraju biti opremljena sa 4 zimske gume (najmanja dubina utora 1,6 mm, iako se savjetuje 4mm), s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice. Vozila s pogonom na svačetiri kotača nisu iznimka. Uporaba ljetnih guma i lanaca za snijeg u vrijeme zimskih voznih uvjeta nije odgovarajuća zimska oprema. Lanci su obvezni kod ekstremnih zimskih razmjera i kad to zahtijeva postavljena odgovarajuća prometna signalizacija. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 ¤, a u slučaju ometanja prometa najmanje 80 eura.

Austrija – 1.11.-15.4.

Obvezna zimska oprema u razdoblju od 1. 11. do 15. 4.Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolnikom, a nisu dopušteni na cesti s raskvašenim ili djelomičnim snijegom. Vozač koji se kreće s lancima na ljetnim gumama po mjestimice zasnježenom kolniku ili onome s "bljuzgom" može dobiti kaznu za vožnju s nepropisnom zimskom opremom.Kazna za nepoštivanje propisa je 35 ¤, a ako ste (bez zimske opreme) uzročnik zastoja u prometu kazna doseže do 5000 eura.

Slovenija – 15.11.-15.3.

Uporaba zimske opreme datumski je određena – od 15.11. do 15.3., bez obzira navremenske uvjete ili prije, odnosno poslijetog datuma, ako tada na cestama vladaju zimski uvjeti. Važno je naglasiti kako za putovanje zimi kroz Sloveniju i "strana" vozila, pa tako i ona s hrvatskim registracijskim pločicama, trebaju imati zimsku opremu. Zimsku opremu čine 4 zimske gume s minimalnom dubinom profila 3 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom profila 3 mm i lancima za snijeg upriboru vozila, pripremljenim za pogonske kotače. Vozač, koji nema propisanu zimsku opremu kažnjava se sa 40 ¤. Ako je zbog neimanja zimske opreme onemogućen promet kazna je 500 ¤. 
Ako vozite s neočišćenim automobilom od snijega možete biti kažnjeni s 200 eura.

BiH – 15.11.-15.4.

Urazdoblju od 15. 11. tekuće do 15. 4. iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju jekoristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu.Zimska oprema su 4 zimske gume s oznakom i MS, M+Sili M&S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisuplanine s tri vrha, najmanjom dubinom profila 4 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg u priboru (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta). Za teretna vozila obvezna je ilopata te vreća sa 25 – 50 kg pijeska. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzročite prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.

Italija – 15.11.-15.4.

Svaka talijanska regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama nanjihovom području. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili 4 zimske gume ili pak 4 ljetne i lance za snijeg dodatno u opremi. U pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, na autocestamaTrst – Venecija i Palmanova – Udine – Tržič, obvezna je uporaba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uvjete vožnje. Slično tome je i na ostalim regionalnim cestama te regije. Kazne za neuporabu zimske opreme je 39 ¤ na cestamaunutar naselja i 80 ¤ izvan naselja, dok policija može i zabraniti daljnju vožnju.

Hrvatska

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske kotače.Treba naglasiti da je i dalje na svim cestama zimska oprema i obvezna akovladaju zimski uvjeti, odnosno kolnik je prekriven snijegom ili je na njemu poledica.Kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu je 700 kn i isključenje iz prometa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prema mojim informacijama, ovo kod nas nije zakon već samo preporuka.

Zimske Gume

New Report

Close