Zakup poljoprivrednog zemljišta samo u jednoj članici EU jeftiniji nego kod nas

Autor: Jadranka Dozan , 21. ožujak 2023. u 12:18
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Najvišu prosječnu cijenu za hektar oranica i trajnih travnjaka (pašnjaka, livada) ima Nizozemska; u njoj je godišnja zakupnina u prosjeku 14 puta skuplja nego u Slovačkoj, a u odnosu na Hrvatsku 11 puta

Poljoprivrednici u Europskoj uniji koji svoju proizvodnju organiziraju kroz zakup zemljišta za nj plaćaju zakupnine čiji je raspon među pojedinim zemljama i regijama EU veoma velik. Za jedan hektar obradive zemlje i/li trajnih travnjaka (pašnjaka, livada) prosječna godišnja cijena najma razlikuje se gotovo 14 puta.

Prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata (za 2021.), u Nizozemskoj, gdje je najskuplji, prosječno iznosi 836 eura, a u Slovačkoj 62 eura. Slovačka je ujedno i jedina zemlja u kojoj je prosjek niži nego u Hrvatskoj. Za hrvatske poljoprivrednike cijena zakupa 11 puta je niža nego u Nizozemskoj; iznosi u prosjeku 74 eura, pri čemu na području Panonske Hrvatske 72, a Jadranske 77 eura.

Usporedbe radi, u susjednoj nam Sloveniji zakup poljoprivrednog zemljišta prosječno godišnje stoji oko 140 eura po hektaru, a u Mađarskoj 190 eura.

Promatrano po regijama EU, rekordne cijene rentanja poljoprivrednog zemljišta imaju talijanska Venezia Giulia i nizozemska Flevoland (više od 1700 eura po hektara). U regijama s najnižim cijenama zakupa to, uz ostalo, odražava i prevladavajući udjel pašnjaka/livada za koje su zakupi u pravilu jeftiniji od onoga za oranice.

U Hrvatskoj je, prema podacima DZS-a, godišnja prosječna cijena zakupa oranica u 2021. iznosila 808 kuna po hektaru, za livade 528 kuna po hektaru, a za pašnjake 349 kuna.

Pritom je u Panonskoj Hrvatskoj prosječna cijena zakupa oranica bila 832 kune po hektaru, livada 490, a pašnjaka 295 kuna po hektaru. U Jadranskoj Hrvatskoj zakup oranica bio je u prosjeku jeftiniji (664 kune), ali cijene za livade i pašnjake bile su nešto više (589 odnosno 493 kune po hektaru).

Komentirajte prvi

New Report

Close