Zagonetnom ‘izazivaču’ u preuzimanju Luke Rijeka i formalna odbijenica

Autor: Jadranka Dozan , 07. srpanj 2023. u 09:02
Luka Rijeka je samo na Mediteranskom koridoru, traži se revizija hrvatske TEN-T mreže u sklopu Transeuropske mreže prometnica/G. Kovačić/PIXSELL

Švicarskoj tvrtki Hanfa odbila zahtjev za dobrovoljnu ponudu; koliko je uopće bila ozbiljan interesent te je li se ohladila kad je shvatila da ne može do 51% ili barem ne po zamišljenoj cijeni, ostaje u zoni nagađanja.

Upravno vijeće Hanfe odbacilo zahtjev švicarskog Zentralschweizerische Investment Holdinga za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Luke Rijeka, objavili su iz regulatorne agencije. Kako objašnjavaju, “usprkos višestrukim zahtjevima za pomicanje rokova i dobivenim odgodama” švicarska tvrtka nije dostavila potrebnu dokumentaciju. U lipnju je, kažu, dostavljeno i konačno upozorenje njezinu opunomoćeniku, a kako se ni tada nije ništa promijenilo, zahtjev je konačno odbačen.

Prilikom podnošenja zahtjeva Hanfi, sredinom travnja, to društvo nije bio dioničar Luke Rijeka. S namjerom objave dobrovoljne ponude za preuzimanje najvećeg koncesionara za prekrcaj suhih tereta u Hrvatskoj misteriozni investitor (novoosnovano društvo sa skromnim temeljnim kapitalom sa sjedištem u švicarskom kantonu Obwald) neočekivano se bio ukazao sredinom ožujka, i to dan nakon što su iz Luke Rijeka prenijeli obavijest poljskog OT Logisticsa da je obavio prijenos dijela udjela u Luci Rijeka koji je bio dio šireg dioničkog paketa za koji je  s češkom tvrtkom Port Aquisition sklopljen predugovor o kupoprodaji.

Već dan nakon što su Švicarci najavili ulazak u utrku kroz dobrovoljnu ponudu, Česi su obznanili da su ispunjeni uvjeti iz predugovora s Poljacima te da su stekli nešto više od trećine ukupnog borja dionica riječke kompanije, a time je za njih nastala i obveza objave ponude za preuzimanje.

U međuvremenu je tvrtki Port Aquisition Jaroslava Strnada potkraj travnja Hanfa odobrila zahtjev za objavu ponude za preuzimanje. Ona je potom i provedena, ali češki biznismen time je tek neznatno povećao udjel u Luci Rijeka.

Državni CERP odlučio je zadržati manjinski kontrolni paket (25,02%), kao i mirovinski fondovi u čijim je portfeljima oko trećine dionica Luke. Od preostalih dioničara na ponudu otkupa po 8,40 eura po dionici odazvalo se njih dvjestotinjak s ukupno 0,22 posto temeljnog kapitala, čime udjel Port Aquisitiona dosegnuo 34,64 posto.

Koliko je zagonetna švicarska tvrtka, koja je u startu deklarirala da je zanima natpolovični vlasnički paket, uopće bila ozbiljan izazivač te je li se možda ohladila “u hodu”, shvativši da ne može dohvatiti 51 posto ili barem ne po zamišljenoj cijeni, ostaje u zoni nagađanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close