Za rješavanje ekoproblema, na kojima se mnogi nelegalno bogate, trebaju nam 4 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2012. u 09:40

Prosvjedi koji su se nedavno održali na Jakuševcu iznova su otvorili Pandorinu kutiju ekoloških problema, koji su već desetljećima bez rješenja, ali i nacionalnih problema s otpadom na kojemu se neki (ne)legalno bogate, dok se drugi masovnu truju i pobolijevaju, piše Večernji list.

U tom se biznisu, nažalost, mnogi ne libe ni ljudskih života, a kako Večernji navodi, najrazoniji je primjer bivši čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Vinko Mladineo. Njega se trenutno tereti za malverzacije na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu i Fimi medije.

Ipak, predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić, tvrdi da će doći na naplatu Mladineove kvazisanacije Salonita, TEF-a ili Dugog Rata, preko kojih je navodno Fond oprao stotine milijuna eura. Piršić tvrdi da na takvoj kompleksnoj operaciji i legaliziranoj pljački Mladineo zacijelo nije radio sam, a na temelju dosadašnjih kaznenih prijava i započetih istraga može se govoriti i o zločinačkoj organizaciji, smatra.

Bivša ministrica zaštite okoliša, Mirela Holy, smatra da do 2018. godine možemo riješiti sve probleme s otpadom, odnosno sanirati sve deponije i ‘crne točke’, a to je i naša obveza prema EU, ističe. Procjenjuje da će nam za ukupno rješavanje problema trebati oko 3 do 4 milijarde eura.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close