Špica sezone samo što nije krenula, a turističke kompanije još nisu ni pronašle, a kamo li zaposlile i pripremile sve kandidate za poslove kuhara, konobara, recepcionera, pomoćnih radnika… U dobrom dijelu hotela i restorana raste panika, kadrovi se čupaju iz redova obitelji, rođaka, obilaze se škole, trgovi, štandovi, užarile se društvene mreže.
U moru nezaposlenih Hrvatska nema radnika, kako je moguće? Iako je najlakše za to okrivljavati više sile, treba priznati da smo dosta toga pogrešno odigrali. Odgovornost pritom svatko u svom dvorištu dijele država, poslodavci i radnici, iako dakako svi imaju neko opravdanje za vlastito ponašanje. Država je, kao i uvijek, obuzeta sama sobom i politikantstvom, napravila niz propusta u radnom zakonodavstvu, školstvu, sustavu brige o nezaposlenima, komunikaciji među resorima i ostalim dionicima u ovoj priči. Zbog toga se danas u ugostiteljske škole često upisuju oni s lošim ocjenama, koji ne znaju što bi sa sobom i uopće se ne vide u zanimanjima za koja se kao školuju. Škole se uglavnom oslanjaju na javne izvore financiranja koji su preskromni da bi se mogli realizirati praktični programi, sustav ih uopće ne motivira na kreativnost koja bi im priskrbila dodatna sredstva, a učenicima pružila znanja i izazove. Treba li više uopće spominjati kurikularnu reformu?
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu