Vrhovni sud odobrio HPB-u reviziju presude po tužbi bivšeg klijenta

Autor: Jadranka Dozan , 01. prosinac 2021. u 16:31
Foto:M. Lukunić/PIXSELL

Riječ je o sporu koji je pokrenuo Jušte Puharić u vezi s tzv. margin kreditom tereteći banku za prekasnu prodaju dionica u zalogu, a na presudu u njegovu korist banka je ishodila odgodu ovrhe i zatražila reviziju

Iz Hrvatske poštanske banke izvijestili su danas putem Zagrebačke burze da su od Vrhovnog suda zaprimili odluku kojom je banci odobrio podnošenje revizije presude u “slučaju Puharić”.

Riječ je o tužbi koju je bivši klijent HPB-a Jušte Puharić pokrenuo vezano uz tzv. margin kredit iz 2005. uzet za kupnju dionica. Banku je njome teretio da je nakon izbijanja financijske krize 2008. prekasno krenula u prodaju dionica u zalogu za povrat kredita.

Varaždinski Županijski sud donio je prije nekoliko mjeseci pravomoćnu presudu u njegovu korist nakon čega je i pokrenuo ovrhu, no banka je već tada najavila da namjerava iskoristiti raspoložive pravne mogućnosti osporavanja presude i zaštite imovine od njezina izvršenja kroz odgodu ovrhe.

U današnjem priopćenju HPB-a povodom odobrenja revizije presude navodi se da je prethodno Općinski građanski sud u Zagrebu donio nepravomoćno rješenje kojim “odgađa izdavanje naloga bankama za prijenos izdvojenih novčanih sredstava u postupku izravne naplate tužitelja do odluke o reviziji”.

U banci kažu kako vjeruju u uspjeh revizije u ovom sporu, ali navode i da su financijske učinke drugostupanjske presude (u punom dosuđenom iznosu) uredno iskazali u javno objavljenim financijskim izvještajima, u skladu s regulativom koja propisuje obvezu rezerviranja sredstava. Inače, kako su već ranije prenosili mediji, Puharićev odštetni zahtjev se sa zateznim kamatama popeo se na gotovo 30 milijuna, od čega se na glavnicu odnosi 12,6 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close