Vlada daje u najam sve autoceste na 30 godina za 3 mlrd. eura

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2012. u 08:40

Vlada će danas odlučiti o skorom raspisivanju natječaja za izbor savjetnika za monetizaciju hrvatskih autocesta, doznaje Večernji list.

Do rujna bi trebao biti pripremljen tekst međunarodnog natječaja kojim će Vlada tražiti konzultante koji bi trebali napraviti analizu i predložiti optimalno rješenje za naše autoceste. Osim savjetodavnih usluga Vlada bi, doznaje Večernjak, tvrtki koja pobijedi na natječaju ponudila priliku i za dodatnu zaradu. “Cijena usluge sastojat će se od dva dijela. Fiksnog za konzultantske usluge i varijabilnog koji će biti provizija konzultantskoj kući ako sama pronađe partnera koji je spreman s Vladom potpisati koncesijski ugovor za upravljanje našim autocestama”, kaže izvor iz Vlade.

U ponudi će se naći dionice kojima upravljaju državne tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) – i nerentabilne dionice na jugu te profitabilni smjer od Zagreba do granice sa Srbijom. Procjenjuje se da bi se u tom poslu moglo zaraditi otprilike tri milijarde eura. Prema Vladinom planu autoceste će dati u koncesiju na trideset godina, a od koncesionara će se tražiti da jednokratno i odmah uplati cjelokupan iznos tridesetogodišnje koncesijske naknade.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close