Vlada brani psihološku granicu od 8 kn po litri benzina

Autor: Igor Vukić , 26. travanj 2007. u 17:15

Da cijena litre 95-oktanskog bezolovnog bezina na Ininim crpkama ne bi preskočila 8 kuna, hrvatska je vlada na današnjoj sjednici smanjila trošarine po litri bezolovnog benzina sa 1,90 na 1,65 kuna. Budući da trošarine ulaze u obračun PDV-a, državni će proračun na svakoj litri gubiti 30 lipa. Ostale trošarine na gorivo (dizel, olovni benzin) ostaju nepromijenjene.
Donoseći takvu uredbu, Vlada je prvi put iskoristila pravo koje joj je Hrvatski sabor dao prije točno godinu dana u doba visokih cijena sirove nafte. Ponovni rast cijena barela koji se sada kreće između na 65 i 68 dolara nagnao je Vladu na posezanje za uredbom. Učinjeno je to, naglasio je premijer Ivo Sanader, kako daljnji rast cijene benzina ne bi pogoršao uvjete poslovanja i kako bi se očuvao standard građana. Iako se na plavi dizel ne ubiru trošarine, rečeno je da će Vlada nastojati i za to gorivo očuvati sadašnju cijenu od četiri kune.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A izborni potez, što drugo?

uz svo dužno poštovanje smanjivati namete na benzin prije turističke sezone je najveća glupost koju sam čuo od ove vlade. Dokle će ići marketing HDZa na račun Hrvatske?

New Report

Close