Više od 10% ukupno zaposlenih na potporama za očuvanje radnih mjesta

Autor: Jadranka Dozan , 15. ožujak 2021. u 10:53
DZS računa da anketna nezaposlenost iznosi 7 posto/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

U siječnju zaposlenost 0,9 posto viša nego u zadnjem lanjskom tromjesečju, a pao je i broj nezaposlenih iako je u odnosu na siječanj prošle nezaposlenih 25 tisuća više

Iako je ukupan broj zaposlenih na početku ove godine niži nego unazad godinu dana, u siječnju, kao i u prosincu, bilježi se porast zaposlenosti. U odnosu zadnje tromjesečje prošle godine u prvom mjesecu ove godine bila je viša za 0,9 posto, s tim da se i dalje za značajan broj zaposlenih u djelatnostima pogođenim koronakrizom poslodavcima isplaćuju potpore za očuvanje radnih mjesta. Tako je na kraju 2020. njima bilo obuhvaćeno 10,3 posto ukupnog broja zaposlenih, dok je u studenome taj postotak bio 9,8 posto, a npr. tijekom ljetnih mjeseci (kad je epidemiološka slika bila osjetno bolja) oko četiri posto.

Istodobno, u osvrtu na tekuća kretanja na tržištu rada u HNB-ovu najnovijem biltenu ističe se i da se broj nezaposlenih osoba na početku 2021. nastavio smanjivati ubrzanim intenzitetom u odnosu na kraj 2020. zbog povećanih odljeva s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje radi novog zapošljavanja. Unatoč tome, broj nezaposlenih u siječnju je bio za 25 tisuća veći nego u istom mjesecu prethodne godine. Administrativna stopa nezaposlenosti smanjila se u siječnju na 8,5 posto radne snage, nakon što je u prosincu iznosila 8,9 posto. U lanjskom siječnju ta je stopa bila na 7,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close