U Njemačkoj sve manje bankomata: Jedno mjesto postaje sve popularnije za podizanje gotovine

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2024. u 08:33
foto: pixabay

Sa sve učestalijim ovakvim načinom pristupa gotovini rastu i naknade koje tvrtke moraju plaćati bankama.

Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Isplata funkcionira tako da kupac plaća karticom na blagajni i zatim može zatražiti iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i skida s bankovnog računa potrošača, prenosi Fenix magazin.

Maksimalni iznos koji se može podići obično je 200 eura.

Podatke je u srijedu iznio Institut za istraživanje tržišta EHI.

“To je zgodno za kupce jer štede dodatno putovanje. Potražnja raste i zbog sve manjeg broja bankomata”, rekao je autor studije Horst Ruter.

Trgovačke tvrtke koje to prakticiraju, uključujući prehrambene maloprodajne lance Rewe i Edeka, drogerije poput DM-a i Rossmanna te neke trgovine građevinskog materijala i alata, više od 13 posto zarađenog novca vraćaju kupcima, pokazalo je istraživanje.

Sa sve učestalijim ovakvim načinom pristupa gotovini rastu i naknade koje tvrtke moraju plaćati bankama. Prema podacima EHI-ja, one iznose između 0,1 i 0,2 posto uplaćenog iznosa po transakciji.

Po toj osnovi maloprodajni subjekti lani su platili 17,23 milijuna eura, što je 25,7 posto više nego 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close