Svi gledaju u zlato, ali prilika je srebro

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2021. u 17:00
Foto: Pixabay

Cijena srebra lani je skočila više od 70 posto, stratezi sirovina smatraju da tu neće stati.

Kad stvari krenu nizbrdo i nervoza poraste, novac se seli u sigurna utočišta. Obično je to zlato ili švicarski franak, no u pandemijskoj godini nezanemariv skok imalo je i srebro kojeg uz to ‘gura’ i činjenica da je ključan u industriji i tehnologiji.

Cijena srebra lani je skočila više od 70 posto, a stratezi sirovina smatraju da će se uzlazni trend nastaviti i u narednom razdoblju otvaranja globalne ekonomije, prenosi CNBC.

Prošlog tjedna uncom srebra trgovalo se po 27 dolara, 74 posto više nego je ona vrijedila prije godinu dana kada joj je spot cijena bila 15,5 dolara. Cijena zlatu u istom razdoblju porasla je za 6,4 posto.

Osim što je investicijska prilika, taj metal ključna je za široku paletu usluga i proizvoda, od elektronike, fotografije, nakita do kovanica. Zbog visoke vodljivosti i trajnosti koristi se u industrijske i tehnološke svrhe te se može naći u gotovo svakom računalu, mobitelu, automobilu i kućanskom uređaju. Prema Silver institutu, u 2021. potražnja za tim poluplemenitim metalom osjetno nadmašuje ponudu.

Premda polovinu potražnje za srebrom čini ona industrijska, ostatak je potražnja ulagača, no ipak upotreba u industriji glavni je razlog skoka cijene. Jedan od uzroka je i zaokret prema ‘zelenim’ tehnologijama, poput solarnih panela u čijoj se proizvodnji koristi srebro. 

“Industrijska potražnja vjerojatno je glavni razlog što vidimo da srebro nadmašuje performans zlata, kao što je bilo lani… Dio tog porasta definitivno dolazi od industrijskih metala koji su u uzletu. Pogledate li cijene bakra, one su se od lanjskog minimuma više nego udvostručile”, rekao je CNBC-u Ole Hanson iz Saxo banke.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close