Sudski registar od sada je lakše pretraživati

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2012. u 11:25

Sudski registar na Internetu unaprijeđen je novim funkcionalnostima, novom tehnologijom i suvremenim dizajnom koje je implementirala hrvatska softverska tvrtka IN2, priopćeno je iz te tvrtke.

Sve funkcionalne nadogradnje napravljene su u sklopu kontinuiranog održavanja informacijskog sustava sudskog registra prema uputama Visokog trgovačkog suda RH i Ministarstva pravosuđa RH – Sektora za informatizaciju pravosudnog sustava, navodi se u priopećenju.

Riječ je o javnoj web stranici koju je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo još 1997. godine, a koja omogućuje pristup podacima iz sudskog registra o svim tvrtkama registriranima u Hrvatskoj. Sastoji se od javnog dijela dostupnog građanima i službenog dijela namijenjenog registriranim korisnicima kojih trenutno ima oko 550 od kojih većinu čine suci i javni bilježnici.

Osim drugačijeg vizualnog sučelja, sudski registar posjetiteljima sada nudi i niz novih mogućnosti: olakšano pretraživanje tvrtke po kriteriju njezinog imena i po OIB-u, prikaz podataka slijedi logiku papirnatih izvadaka te je objedinjen u jedinstveni prikaz, adresa sjedišta može se prikazati pomoću Google Maps servisa te još niz manjih poboljšanja. Stranici je dodan i novi dio koji sadrži objave o promjenama subjekta u posljednjih godinu dana s mogućnošću pretraživanja. Veliko unaprjeđenje je doživio i “captcha” mehanizam za zaštitu od tzv. robota, odnosno neovlaštenih programa koji automatizirano preuzimaju velike količine podataka i pritom preopterećuju sustav. Novo rješenje ciljano onemogućuje rad robota ali pritom ne ometa ostale korisnike bespotrebnim sigurnosnim provjerama.

Stranice sudskog registra na ovoj adresi dnevno koristi preko 10 tisuća posjetitelja koji preuzmu podatke o 16 tisuća subjekata.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close