Ovo su plaće i povlastice europarlamentaraca

Autor: Tomislav Hrastovčak , 21. ožujak 2013. u 14:10
EPA

Ključne funkcije Europskoga parlamenta su zakonodavna funkcija, nadzor nad Europskom komisijom i usvajanje proračuna Europske unije.

Hrvatski državljani 14. travnja biraju 12 članova Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske. Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 28 lista na kojima je 336 kandidata, a sve liste možete pronaći na web stranicama DIP-a.

Ministar uprave Arsen Bauk na današnjoj je sjednici Vlade kazao kako će političke stranke dobiti 250.000 kuna za svakog zastupnika koji uđe u Europski parlament, a maksimalno 1,5 milijuna kuna. "Oni koji prijeđu prag, a ne uđu u EP dobit će 50.000 kuna", kazao je ministar Bauk.

Nadolazeći izbori su dobar povod da se malo osvrnemo na Europski parlament i njegovo značenje. Europski parlament je naime predstavničko tijelo Europske Unije, sastavljeno od članova svih država članica. Riječ je o jedinoj instituciji Europske unije koja je birana neposredno od strane birača, a trenutno ima 754 člana iz 27 zemalja.

Međutim, koja je uloga Europskog parlamenta i što zapravo znači biti član EP-a, odnosno koje su njegove ovlasti i privilegije? Ključne funkcije Europskoga parlamenta su ukratko zakonodavna funkcija, politički nadzor nad Europskom komisijom i usvajanje proračuna Europske unije. Parlament je tako uz Vijeće ministara zakonodavno tijelo Europske unije, što znači da donosi odluke o zakonima koji se odnose na države članice i njihove građane. Nadzor nad Europskom Komisijom Parlament pak provodi prilikom njenog imenovanja, a zatim nadzire njezin rad, dok proračun usvaja zajednički s Vijećem, nakon što ga predloži Komisija.

Članovi parlamenta se inače udružuju u zastupničke klubove, kojih trenutno ima sedam. Aktualni saziv Europskog parlamenta izabran je 2009. godine.

Plaće i povlastice

Do 2009. godine, članovi Parlamenta su primali istu plaću kao zastupnici državnih parlamenata. Tako je primjerice, talijanski član zarađivao četiri puta više nego njegov španjolski kolega te otprilike 14 puta više nego članovi nove zemlje članice EU-a, podatak je koji se navodi u BBC-jevom vodiču o EU parlamentu. Međutim, od novog saziva 2009. godine uveden je novi sustav plaća i izdataka.

Standardna mjesečna plaća za sve članove Parlamenta odonda iznosi 7,957 eura, što je otprilike na razini koju je zarađivao njemački zastupnik. Plaća podliježe EU porezima i određenim doprinosima za osiguranje, nakon čega iznosi oko 6.200 eura.

Također, članovi mjesečno dobivaju dodatak za uredske troškove i putovanja, koji je prema podacima iz 2011. iznosio 4,299 eura. Dodatno, mogu zatražiti nadoknadu troškova za službena putovanja u Bruxelles i Strasbourg. Godišnje mogu dobiti i dodatak od maksimalno 4.243 eura koji pokriva službena putovanja na druge destinacije. Za sudjelovanje na sjednicama Parlamenta dobivaju pak 'dnevnicu' od 304 eura.

EP nije pošteđen skandala

Kao gotovo svaka velika institucija, ni Europski parlament nije cijepljen od raznih skandala, pogotovo korupcijske prirode. Tako su primjerice trojica europskih zastupnika 2011. snimljena kako od navodnih lobista primaju novac kako bi zauzvrat predložili određene amandmane na zakone. Međutim, to je bila klopka novinara britanskog Sunday Timesa, koji su se predstavili kao poslovni ljudi i ponijeli sa sobom skrivenu kameru. Skandal je među ostalim rezultirao ostavkom slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Zorana Talera.

Duhove je uzburkala i prošlogodišnja izjava rumunjskog člana EP-a Vadima Tudora, koji kazao kako u Rumunjskoj nikad nije bilo holokausta. Na to se oglasio rumunjski Nacionalni institut za proučavanje holokausta u Rumunjskoj koji je istaknuo kako su Tudorove riječi oskvrnule sjećanje na više od 280.000 rumunjskih Židova koji su nestali u holokaustu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

@ Twixer ,

valjda ne sumnjaš ?

Izabrat ćemo najbolje , kao uvijek.

Ovo nisu visoke place ako covjek kvalitetno obavlja svoj posao zastupnika. Ako ne obavlja onda je svaka placa previsoka.

Kakve cete izabrati ovisi naravno o vama.

Znaci pokupiti veliku lovu i nista vise.

Tata i ja bi tu!

SINE , I TATA BI

New Report

Close