S&P snižava rejtinge nekoliko zemalja eurozone?

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2012. u 17:30

Agencija Standard & Poor’s snizit će tijekom dana rejting nekoliko zemalja eurozone, među kojima neće biti Njemačka i Nizozemska, kazao je danas viši dužnosnik u vladi jedne članice eurozone.

Nije precizirao o kojim je točno zemljama riječ niti koliko će njih rejtinzi biti sniženi. Drugi je izvor potvrdio da će se sniziti rejtinzi nekoliko zemalja. “Budite na oprezu večeras, nakon zatvaranja tržišta u Sjedinjenim Državama”, kazao je odvojeno jedan izvor u eurozoni. Agencija je u prosincu uvrstila na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinge 15 od ukupno 17 članica eurozone, uključujući i zemlje s najvišim rejtinzima poput Njemačke, Francuske, Austrije, Luksemburga, Nizozemske i Finske.

U obrazloženju je ukazala na jačanja “sistemskog stresa” zbog nestašice kredita u 7-članoj eurozoni. S&P-ov potez nije obuhvatio samo Grčku, čiji je rejting već na najnižoj razini, i Cipar, čiji je rejting na razmatranju još od kraja listopada.

Europska središnja banka (ECB) u međuvremenu je bankama ponudila jeftine trogodišnje kredite kako bi potaknula njihovo međusobno kreditiranje kao i priljev novca u realno gospodarstvo. U S&P-u nisu željeli danas komentirati informaciju Reutersa o predstojećem sniženju rejtinga.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close