Skupština Hrvatskih duhana pomaknuta, o istiskivanju malih dioničara 21. ožujka

Autor: Jadranka Dozan , 09. veljača 2023. u 12:05
Hrvatski duhani ističu da im je cilj nastaviti povećavati kvalitetu i prinose duhana, a time i profitabilnost proizvođača/DAMIR šPEHAR/PIXSELL

Primjerena otpremnina utvrđena je na 46,72 eura (352 kune) po dionici, što je 56% više od cijene po kojoj je TDR dioničarima nudio otkup sredinom 2021., kad je krenuo u lov na vlasnički prag za ‘squeeze out’

Na zahtjev rovinjskog TDR odnosno British American Tobaccoa (BAT) kao njegova vlasnika, Hrvatski duhani objavili su opoziv poziva za skupštinu objavljenog prije dva tjedna.

Umjesto 9. ožujka, skupština na kojoj će se odlučivati o prijedlogu prijenosa dionica manjinskih dioničara na TDR kao tzv. glavnog dioničara održat će se 21. ožujka. Za pokretanje postupka istiskivanja preostalih manjinskih dioničara virovitičke tvrtke TDR je potreban prag vlasničkog udjela (95%) osigurao tijekom prošle godine.

Uz 95,54 posto dionica u njegovu vlasništvu, 3,15 posto dionica HD-a je u trezoru društva, pa je predmetom tzv. squeeze outa 11.056 dionica ili 1,3 posto temeljnog kapitala.

Malim dioničarima u tom će se postupku ponuditi otpremnina od 46,72 eura (352 kune). Primjerenost visine otpremnine utvrdio je sudski vještak Čorluka revizija kojeg je za to imenovao bjelovarski Trgovački sud, navodi se u pozivu.

S obzirom na broj dionica u rukama malih dioničara, njima će TDR ukupno isplatiti oko 516 tisuća eura (nešto manje od 3,9 milijuna kuna). Isplata je predviđena bez odgode, nakon što se provede upis Odluke u sudski registar, i to putem SKDD-a.

Inače, TDR je u lov na 95 posto dionica odnosno prag za squeeze out krenuo još sredinom 2021. kad je dioničarima bio ponudio otkup dionica po cijeni od 225 kuna. Cijena u skorom postupku istiskivanja je, dakle, više nego upola (56%) veća od tadašnje. Hoće li to zadovoljiti preostale dioničare, tek će se vidjeti, no za eventualno osporavanje visine otpremnine ostaje tek sudski put.

Proteklih godina nekolicina manjinskih dioničara uoči skupština je redovito negodovala zbog politike neisplate dividendi te je podnosila protuprijedloge za isplatu pozivajući se, uz ostalo, na velike iznose potraživanja HD-a prema većinskom dioničaru. Sve u svemu, ne bi iznenadilo da se po završetku postupka istiskivanja neki od najupornijih malih dioničara odvaže i na sudsko propitivanje fer vrijednosti otpremnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close