Šeik Alketbi podnio ustavnu tužbu: Zatražio zabranu raspolaganja imovinom Fortenove u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2023. u 12:09
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Alketbi od Ustavnog suda traži da utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da naloži Vladi Republike Hrvatske da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata.

Saif Jaffar Suhail Markhan Alketbi u ponedjeljak je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova Grupe u Hrvatskoj, izvijestili su iz ureda tog arapskog investitora u EU-u.

Alketbi, kako se navodi, od Ustavnog suda traži da utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da naloži vladi da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata.

U ustavnoj tužbi opunomoćenici Alketbia, odvjetnica Sandra Marković i odvjetnik Darko Don Markušić, obrazlažu da je SBK Art na listu dospio na temelju špekulacija i neprovjerenih informacija, da se i dalje nalazi pod utjecajem Sberbanka, što predstavlja tešku povredu prava vlasništva Alketbia, kojem je, kako se navodi, onemogućeno upravljanje imovinom u njegovom vlasništvu.

“SBK Art, kao najveći pojedinačni dioničar s 42,51 posto, ne može glasovati na skupštini krovnog društva STAK prilikom donošenja odluka, što uključuje i odluku o prodaji Fortenova MidCo-a. Ta situacija je potencijalno de facto izvlaštenje. Alketbi nije bio obaviješten o procesu listanja SBK Arta na popis sankcioniranih, niti je od njega zatražen iskaz”, navodi se u priopćenju.

EU sankcionira tvrtke i osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju Ukrajinu, navodi se.

U priopćenju se navodi i da je Alketbi ugledni poduzetnik te državljanin UAE, koji zasigurno ne predstavlja osobu koja podriva ili ugrožava teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine te zasigurno njegovo društvo SBK Art, čija je jedina imovina udjel u Fortenova Grupi, ne predstavlja pravnu osobu koja pruža materijalnu ili financijsku potporu djelovanjima kojima bi se eventualno podrivala ili ugrožavala teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

U tužbi se podsjeća i na izjavu državnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frane Matušića iz prosinca 2022., a u kojoj ističe da je Hrvatska bila ta koja je predložila stavljanje tvrtke SKB Art te da je Vlada pripremala odluku “u tišini”.

U priopćenju se prenosi izjava Alketbia koji ističe kako se obratio Ustavnom sudu RH jer osim ustavne tužbe nema pravno sredstvo kojim bih mogao zaštititi svoja prava, koja su, kako tvrdi, teško narušena.

Komentirajte prvi

New Report

Close