Samo za grijanje godišnje troše 2.100 kuna po učeniku

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2012. u 12:00

Svake godine broj osnovaca u zagorskim je školama manji za 200 do 300 učenika u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine u Zagorju je tako u školu krenulo 10.343 učenika. No, iako je broj djece i razrednih odjeljenja sve manji, troškovi održavanja škola iz godine u godinu samo rastu. Temeljem odluke decentraliziranih funkcija u školstvu za 2012. godinu, na području Zagorja za sve je osnovne škole, osim krapinskih gdje je osnivač Grad Krapina, predviđeno oko 11 milijuna kuna za materijalne troškove te 11,6 milijuna kuna za prijevoz.

No, iako se ravnatelji škola žale kako im je novac nedostatan za sve troškove, pa su neki već sada u rujnu zbog prenesenih gubitaka u minusu, za iduću godinu najavljuje se dodatno smanjenje za devet posto.

Jedna od škola koja u odnosu na broj učenika i razrednih odjeljenja najviše troši je kumrovečka OŠ Josipa Broza. Kad je 1956. godine sagrađena, bila je to tada najmodernija škola na području Jugoslavije. No, kako se više od pola stoljeća, osim najnužnijih popravaka, u nju nije ništa investiralo, danas je zasigurno u zagorskom “donjem domu” po standardu.

– Nekad je školu u Kumrovcu pohađalo više od 500 učenika, danas ih imamo samo 143, a k tome od tada dobili smo još i učenike iz susjednih Zagorskih Sela kojih je nekad također bilo više od 200. No, školska zgrada je i dalje ista i dalje ima 3200 četvornih metara s time da se sada zbog derutnosti, za grijanje troši još više energije. Govoreći kroz brojke, po svakom našem učeniku raspolažemo s 22,3 četvorna metra. Zbog povećanja cijena plina ove zime za grijanje ćemo utrošiti više od 300 tisuća kuna, što znači oko 2100 kuna po svakom učeniku. S druge strane za nas je ove godine za sve materijalne troškove, osim plaća, predviđeno samo 265 tisuća kuna. I kako da onda s tim novcem preživimo – pita se ravnateljica Željka Töpfer te dodaje i da od 143 učenika, njih čak 95 ili više od dvije trećine putuje autobusima, pa su i po toj stavci pri vrhu u Zagorju.

– Upravo zbog velike količine energije koja se zbog starosti stolarije i fasade troši i kojom se grije “kumrovečki zrak” te zbog nemogućnosti da se grijanje reducira, ove jeseni kreće se s promjenom stolarije, a to će koštati oko dva milijuna kuna. Za cijeli projekt Kumrovčanima bi pak trebalo oko šest milijuna kuna.

(VLM Agencija)

Komentirajte prvi

New Report

Close