Rafale za Hrvatsku će biti spremni za isporuku već tijekom 2023.

Autor: Darko Bičak , 08. lipanj 2021. u 08:00
Rafale će Hrvate čekati u Francuskoj već tijekom 2023. godine, REUTERS/Stefanos Kouratzis

Francuski veleposlanik u našoj zemlji Gael Veyssiere komentirao je buduće francusko-hrvatske političke, vojne i gospodarske odnose te važnost ovog projekta za jačanje Europske unije

Hrvatska Vlada je točno prije 10 dana, na Dan oružanih snaga 28. svibnja, donijela odluku o izboru francuskog borbenog zrakoplovnog Rafale za novi avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osim cijena od 999 milijuna eura za cjelokupni paket zrakoplova, opreme, naoružanja, obuće i potpore, o čitavom projektu ne zna se ništa. Najavljeno je da bi narednih tjedana u Hrvatskoj trebao doći francuska delegacija na pregovore oko detalja plaćanja, logistike i rokova isporuke. U međuvremenu je u emisiji Viza Hrvatskoga radija govorio francuski veleposlanik u našoj zemlji Gael Veyssiere. Kako prenosi specijalizirani obrambeno-sigurnosni portal Obris , Veyssiere je tom prigodom istaknuo da se radi o strateškom projektu, ne samo za Francusku i Hrvatsku, nego i za čitavu Europsku uniju.

“Kao što znate, imamo vrlo duge i pozitivne odnose. Ali sada možemo napraviti idući korak prema intenzivnoj suradnji. Izbor Rafalea vrlo je proeuropski izbor. To je francuski, ali i europski zrakoplov. To je odluka koja će ojačati Hrvatsku, ali i ojačati Europu Zbog toga što će ojačati Europu, ojačat će se i NATO. Dakle, to je uspješna priča i mislim da je izuzetno dobra za naše dvije zemlje, ali i europski kontinent u cjelini “, rekao je Veleposlanik.

Po pitanju rokova za isporuku borbenih zrakoplova Hrvatskoj, Veyssiere je pojasnio da ako će plan potpisivanja ugovora ići prema planu – do kraja ove godine, tada će Francuska odmah krenuti u ovaj projekt i prve zrakoplove Rafale staviti na raspolaganje Hrvatskoj već tijekom 2023. “Kada ćemo imati dovoljno zrakoplova i imati dovoljno uvježbanih hrvatskih pilota i tehničara, tada je ideja da zrakoplovi, koji će tada već i na francuskom tlu biti hrvatski, dolete iz Francuske u Hrvatsku i počnu biti operativni u Hrvatskoj. I to će biti, ako sve bude išlo prema planu, u prvoj polovici 2024. godine. Dakle, Hrvatska će svoje prve zrakoplove Rafale u Francuskoj imati već 2023., a u Hrvatskoj početkom 2024.”, pojasnio je francuski Veleposlanik u Hrvatskoj Gael Veyssiere.

Ponovio je paket koji će Hrvatska kupiti, osim samih zrakoplova, i opremu, simulator, naoružanje i uvjetovanje hrvatskog osoblja. Iako EU brani klasični offset, uzvratne poslove u vojnom narudžbami, Veyssiere ističe da ima prostora za dopuštenu vojno-ekonomsku suradnju, ne da isto tako ima prostora, bez obzira na projekt Rafale, i za veliko rast ekonomske suradnje dvije zemlje jer taj potencijal nije i izbliza iskorišten koliko bi to mogao biti. Trenutno u Hrvatskoj, kaže Veleposlanik, radi 60-ak francuskih tvrtki, između ostalih koncesionara Zračne luke Franje Tuđmana, tvrtke MZLZ, tu je i koncesionara Istarskog ipsilona Bina Istra.

Komentirajte prvi

New Report

Close