Prvi u Hrvatskoj: Čak 16 tvrtki dobilo certifikat za jednakost plaća

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2024. u 15:00
Foto: Selectio

Certificiranje se provodi jednom godišnje

U petak 15. ožujka, u Zagrebu, SELECTIO Grupa, vodeća grupacija za savjetovanje u ljudskim potencijalima koja je provela više od 20,000 evaluacija HR sustava u nekima od najuspješnijih organizacija, okupila je renomiranu HR zajednicu te pedesetak HR direktora i predsjednika uprava kako bi uručila prve Equal Pay Champion certifikate u Hrvatskoj.

Tvrtke koje su proglašene kao predvodnici na dugom putu prema smanjivanju razlike u plaćama su: A1 Hrvatska, Addiko Hrvatska, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, Fresenius Kabi, HEINEKEN Hrvatska, Hrvatski Telekom, JGL, JT International Zagreb, Kaufland Hrvatska, Nexe, NOVA TV, Podravka d.d., Porsche Croatia, Privredna banka Zagreb i Sandoz.

Jednaka plaća za jednaki rad

Equal Pay Champion je prvi certifikat u Hrvatskoj koji se vodi principom „jednaka plaća za jednaki rad“. Projekt je pokrenula SELECTIO Grupa s ciljem prepoznavanja poslodavaca koji su odlučni u tome da postignu ravnopravnost, pravednost i jednakost u svojoj organizaciji. Ovaj certifikat predstavlja ključni korak u izgradnji transparentnih sustava plaća na radnim mjestima diljem Hrvatske.

Certifikacijski proces počinje pregledom aktivnosti koje su usmjerene smanjenju razlike u plaćama nakon čega certifikacijski tim, kojeg čine iskusni konzultanti iz SELECTIO Grupe, predlaže korake koje je potrebno poduzeti kako bi organizacija bila u skladu s novim EU direktivama. Naglasak je na aktivnom poticanju inkluzivne organizacijske kulture koja omogućava jednake prilike za sve.

Certificiranje se provodi jednom godišnje. Najprije se ocjenjuju akcijski planovi za smanjivanje razlike u plaćama, a potom se ocjenjuje ostvareni napredak.

Na menadžerskim pozicijama žene imaju 23% manju plaću

Trenutna razlika u plaćama između muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi 11,2%, a najznačajnija razlika u plaćama po satu u EU nalazi se na menadžerskim pozicijama, gdje žene zarađuju 23% manje od svojih muških kolega. Inače, SELECTIO indeks žena, koji već 20 godina mjeri udio žena u upravama društava, u 2024. iznosi 19,4% i bilježi pad u odnosu na 22,2% istog razdoblja 2023. godine. Zanimljivo je i da u Hrvatskoj ne postoji državna organizacija koja ima žene u upravi.

“Prema zadnjim istraživanjima Hrvatska može povećati svoj BDP za četiri milijarde eura godišnje do 2030. kroz veću participaciju žena na rukovodećim pozicijama. Naravno, stvaranje jednakih prilika za sve te kreiranje sustava s jednako vrednovanim radnim mjestima nije jednostavno i zahtjeva dugoročno ulaganje resursa. Potrebne su mjere koje će ohrabriti i podržati žene da se uključe u upravljanje te ciljano ulaganje i fokus kako bi organizacije garantirale jednaku plaću za jednaki rad. Ono što nam daje nadu su pozitivni primjeri koje možemo vidjeti kod tvrtki kojima smo danas uručili prve Equal Pay Champion certifikate, a koje svojim naporima za smanjivanje razlike u plaćama dokazuju da su nekoliko koraka ispred tržišta”, izjavila je Lara Šubić Šuša, voditeljica Equal Pay Champion projekta iz SELECTIO Grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close