Prvi projekt Europske svemirske agencije ESA u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 15. prosinac 2021. u 15:17
Polovica Hrvatske je pod šumama, Foto: Goran Kovačić/Pixell

Na Geodetskom fakultetu u Zagrebu potpisan sporazum o projekt satelitskog nadzora šuma

U Zagrebu je danas potpisan sporazum o interdisciplinarnom znanstveno-istraživačkom projektu “Automatsko praćenje poljskog jasena metodama daljinskih istraživanja podacima programa Copernicus (RS4EST)“, a koji je jedan od prvih u Republici Hrvatskoj odobren za financiranje od strane Europske svemirske agencije ESA.

Tehnologija je postala neizbježan alat svakog gospodarskog sektora, a šumarstvo pri tome nije nikakav izuzetak. U Hrvatskoj to dobiva dodatno na važnosti zbog činjenice da nam ukupna površina šuma i šumskih zemljišta iznosi 2,76 milijuna hektara, a što čini 49,3 posto kopnene površine države i po čemu se nalazimo u skupini šumovitih europskih zemalja. Program Copernicus Europske svemirske agencije sa svojim satelitskim segmentom (Sentinel sateliti) omogućuje besplatan pristup satelitskim snimcima visoke prostorne i vremenske rezolucije. Navedeni podaci automatskim metodama baziranim na strojnom učenju mogu se koristiti za brzu detekciju stanja poljskog jasena i drugih vrsta te izradu karata oštećenosti. Razvijeni sustav omogućiti će provedbu prostorno-vremenskih analiza i na taj način ubrzati će se kvaliteta praćenja i upravljanja šumama i šumskom infrastrukturom.

Projekt vodi Geodetski fakultet sa partnerima Hrvatske šume d.o.o. i Državna geodetska uprava. Jedan od glavnih ciljeva projekta je razvoj prototipa algoritma za automatsko praćenje šuma poljskog jasena temeljem naprednih metoda daljinskih istraživanja upotrebom svemirskih tehnologija. Razvojem automatskog sustava za praćenje propadanja poljskog jasena omogućiti će se prikupljanje točnih i aktualnih prostornih podataka o stanju jasena.

Komentirajte prvi

New Report

Close