Prvi hrvatski piloti otišli danas u Francusku na obuku za Rafale

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2023. u 10:17
Prvi hrvatski piloti od danas na obuci u Francuskoj Foto: Dassault Aviation

Nakon što je prije godinu dana potpisan ugovor s Francuskom oko kupovine borbene eskadrile Rafalea, krenula obuka tehničkog osoblja i pilota

Prvi piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ( HRZ) upućeni danas na obuku za borbene zrakoplove Rafale u Francusku. To su objavili iz Ministarstva obrane gdje pojašnjavaju da se radi o projektu koji je u  skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske.

Prva skupina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućena je na obuku za avion Rafale u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu u trajanju od 15 mjeseci. “Vjerujem kako će piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, znanjima i vještinama koje posjeduju, za vrijeme obuke u Francuskoj uspješno savladati sve izazove i zadaće koje će ova obuka pred njih postaviti“, rekao je ministar obrane Banožić i dodao kako je za uspješan završetak obuke nužna i visoka motiviranost naših pilota. Naši piloti kroz sve ove godine pokazuju vrhunsku spremnost, predanost i motiviranost za čuvanje hrvatskog neba. Vjerujem kako će ova obuka biti još jedna uspješna stepenica u njihovoj pilotskoj karijeri“, rekao je ministar zaključivši kako je iz navedenog vidljivo kako se projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona uspješno provodi”, navode iz MORH-a

Podsjećamo, prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u studenome 2022. godine, a obuka se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja. Postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale.

Hrvatska je za oko 1,2 milijarde eura kupila od Francuske paket koji uključuje 12 malo rabljenih 12 zrakoplova Rafale F3R koji bi u Hrvatsku trebali početi sukcesivno stizati od 2024. godine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close