FOTO: Predstavljamo prve električne cipele na svijetu koje omogućuju hodanje brzinom trčanja, ovo im je cijena

Autor: Tanja Ivančić , 31. listopad 2023. u 10:20
FOTO: Shift Moonwalkers

Nakon električnih bicikala, i romobila, skejtova, sada postoje i električne cipele.

Naime, Shift Robotics najavio je lansiranje svoga vodećeg proizvoda: Moonwalkersa. Odradili su kampanju na na Kickstarteru tijekom listopada te su na svojim stranicama izvijestili kako su ispunili svoj cilj financiranja, i to u manje od 48 sati, te prikupili ukupno nešto više od 329.000 dolara, pa sada primaju prednarudžbe.

Moonwalkers su električni dodaci obući i omogućuju, tvrde kreatori, čaroban novi način hodanja brzinom trčanja, odnosno u njima se može hodati 2,5 puta brže jer mogu povećati brzinu hoda do 11,2 km/h. Jedno punjenje baterija trebalo bi omogućiti prelazak do 10 kilometara.

FOTO: Shift Moonwalkers

A cilj im je, tvrde, transformirati urbanu mobilnost. Ono što naglašavaju jest da se ne radi o rolama. U Moonwalkersima se ‘samo’ hoda.

Zahvaljujući intuitivnom AI pogonu, cipele se prilagođavaju hodu, i za to nije potrebna dodatna vještina, treba samo 10 koraka da se usklade s hodačem, tvrde.

Izumitelj i osnivač je Xunjie Zhang, koji je studirao na Institutu za robotiku Carnegie Mellon. “Sve je počelo onog dana kada je Xunjie umalo udario auto dok se skuterom vozio na posao udaljen samo kilometar i pol. Tada se Xunjie zapitao zašto nikada nije išao pješice na posao – iako je to mnogo sigurnije i praktičnije. Ljudi su pokušali poboljšati osobnu mobilnost rolama, skejtbordovima ili biciklima – a svi oni imaju krivulju učenja. Ali hodanje, s druge strane, nije samo siguran, zdrav način kretanja, već i dio onoga što jesmo. Stoga si je Xunjie zadao misiju poboljšanja hodanja umjesto da ga zamijeni”, pojašnjavaju na stranicama Shifta.

FOTO: Shift Moonwalkers

Xunjie se, nakon studija, udružio s kolegama i to inženjerima za mlazni pogon, kao i s robotičarima i dizajnerima tenisica. Zajedno su proveli posljednjih pet godina pokušavajući pronaći način da povećaju brzinu hodanja. Sada tvrde kako su to riješili. Moonwalkers su potpuno nov i siguran izum, tvrde. “To su prve električne cipele na svijetu koje omogućuju hodanje brzinom trčanja, intuitivno i bez napora”. Za brže hodanje treba samo brže hodati, a staje se prestankom hodanja. Jednostavno. Shift sada, prima prednarudžbe, istina samo za tržište u Sjedinjenim Državama, a prodaju se po cijeni od 1399 dolara.

FOTO: Shift Moonwalkers

Komentari (1)
Pogledajte sve

malo cemo pocekati da cijena padne

New Report

Close