Počeo ples težak desetak milijardi dolara

Autor: Darko Bičak , 20. studeni 2022. u 10:45
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru ima do sada najbogatiji nagradni fond od ukupno 700 milijuna dolara, a čak četiri reprezentacije na turniru imaju igrački kadar vrjedniji od milijardu eura

Nogomet je već godinama puno više od igre te je svojim marketinškim i poslovnim potencijalom postao jedna od najvrjednijih industrija današnjice. Tome svjedoči i Svjetsko prvenstvo u Kataru koje započinje danas i koje ima nagradni fond od čak 700 milijuna dolara, a što je 22 posto više nego što je bilo prije četiri godine u Rusiji. Pobjednik će otići kući bogatiji za čak 50 milijuna dolara.

Hrvatska je samom kvalifikacijom za SP u Kataru dobila nagradu od 10 milijuna dolara te dodatnih dva milijuna dolara bonusa za pripreme. Izbornik Zlatko Dalić najavio je kako je cilj plasman u osminu finala, a ako se to dogodi, u što ne sumnjamo, Hrvatska će dobiti dodatna dva milijuna dolara. Prolazak u četvrtfinale donosi još dodatnih šest milijuna dolara. Plasman u polufinale donosi 25 milijuna dolara, treće mjesto 30 milijuna, ako Hrvatska ponovi veličanstven uspjeh iz Rusije i opet uđe u finale, to će joj donijeti ukupno 40 milijuna dolara, što je dovoljan novac za jedan lijepi nacionalni stadion kakav zaslužuje svjetski viceprvak. Novi svjetski prvak će se obrstiti s 50 milijuna dolara.

Infografika / Pixsell: Najvrijednije reprezentacije i igrači na SP u Kataru

Za usporedbu, HNS je sa srebrom iz Rusije zaradio ‘tek’ 28 milijuna dolara, a isti rezultat u Kataru donio bi savezu čak 12 milijuna više. Francuska je u Rusiji dobila 38 milijuna eura za naslov svjetskog prvaka, a u Kataru će drugoplasirana reprezentacija dobiti dva milijuna dolara više. Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo koje se igra na jesen, kada su na vrhuncu gotovo sva nacionalna ligaška prvenstva. Mnogi igrači i klubovi su negodovali zbog toga pa je Fifa, vjerojatno i u suradnji s Katarom, odlučila intervenirati, povećati odštetni fond za čak 300 milijuna dolara u odnosu na Rusiju i zadovoljiti sve reprezentacije. Konkretno to znači da će svaki klub za svakog igrača koji je u sastavu neke reprezentacije angažiran na SP u Kataru dobiti oko 10.000 dolara na dan. U Hrvatskim okvirima to znači da će Dinamo za pet svojih angažiranih reprezentativaca, četiri u hrvatskoj reprezentaciji te jednog u iranskoj, dobiti 50.000 dolara na dan odštete, a Osijek i Hajduk op 10.000 dolara.

Da se radi o vrhunskom događaju, pokazuje i vrijednost igračkog kadra koji se našao u Kataru. Najvrjedniju reprezentaciju u Kataru ima Engleska, s vrijednošću od 1,26 milijardi eura. Slijede ih Brazil s 1,13 te Francuska s 1,07 milijardi. Slijede Portugal. Španjolska, Njemačka, Argentina, Nizozemska te Belgija i Urugvaj. Hrvatska je s 378 milijuna eura vrijednosti na 11. mjestu, tik ispred Srbije koja vrijedi prema Transfermarketu 357 milijuna eura.

Najvrjedniji igrač na turniru je francuski Kylian Mbappe težak 160 milijuna eura, slijedi Modrićev suigrač iz Reala Brazilac Vinicius Junir s 120 milijuna. Englezi Phil FOden te Jude Bellingham teški su 110, odnosno 100 milijuna eura, u ove teškaše teže od 100 milijuna eura se ugurao još i Brazilac Pedri. Prema Transfermarketu, navredniji hrvatski igrač na turniru je Joško Gvardiol s 60 milijuna eura, a slijede Mateo Kovačić s 40 te Marcelo Brozović s 35 milijuna eura. Mario Pašalilć, Lovro Majer, Borna Sosa, Nikola Vlašić te Luka Sučić su vredniji od 20 milijuna eura. Iako ima tržišnu vrijednost od svega 10 milijuna eura, zbog svojih godina i zalaska karijere koju će vjerojatno okončati u Kataru, hrvatski kapetan Luka Modrić na samom terenu će zasigurno imati za našu reprezentaciju vrijednost koja bi se mogla mjeriti barem s još jednom nulom na kraju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close