Turcima odobreno preuzimanje Ininih i PPD-ovih dionica Petrokemije, otkriveni zanimljivi detalji prethodnog ugovora

Autor: Marija Brnić , 06. travanj 2023. u 09:20
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade konačno će se dati suglasnost za prijenos 54,5 posto dionica koje INA i PPD imaju u kutinskom proizvođeču mineralnih gnojiva.

Nakon više od dvije godine, koliko traje postupak pregovora Ine i PPD-a i turske grupacije Yildirim o preuzimanju njihovog udjela u Petrokemiji, država je dala zeleno svjetlo za realizaciju te transakcije. To službeno odobrenje bilo je uvjet s obzirom da je prije pet godina država preko CERP-a ušla u složen postupak restrukturiranja i dokapitalizacije u kojem su INA i PPD imali obvezu ulaganja 600 milijuna kuna u Petrokemiju (a država je ‘posušila’ gubitke iz prethodnog razdoblja).

Za ulaganja INA i PPD, odnosno njihova zajednička tvrtka Terra mineralna gnojiva, imali su odobrenje da se cjelokupan proces realizira do 2028. godine, no cjelokupna ulaganja, o kojima je ovisilo i produljenje okolišnih dozvola, za koje rokovi počinju istjecati iduće godine, nisu provedena. Turski ulagač tražio je prenošenje uvjeta koji su bili zaključeni s Inom i PPD-om, a tek iz današnjeg pojašnjenja koje je dao ministar gospodarstva Davor Filipović na sjednici Vlade vidljivo je i da su tim ugovorom Ini i PPD-u bila zajamčena i puno šira prava nego je to u ovakvim postupcima bilo uobičajeno. Ostavljen je, naime, neograničen prostor da država preuzima nastale obveze u Petrokemiji do sklapanja sporazuma. Briše se i dodatak ugovoru da država mora otkupiti dionice Petrokemije u roku od 20 godina ako se utvrdi u Bruxellesu da je bilo nepravilnosti u postupku dodjele potpora, te da se jamstva države po pitanju plaćanja poreznih obveza i zaštite okoliša ograničava do nastupanja zastare tih obveza.

Iako nije službeno objavljeno, transakcija između INA-e, PPD-a i turskog ulagača vrijedna je 55 milijuna eura. Turski ulagači zainteresirani su i za preuzimanje udjela kojeg država ima u Petrokemiji, no o toj prodaji za sada se ne razgovara. Prioritet je bio postizanje dogovora s turskim ulagačem, osigurati preuzete obveze ulaganja u modernizaciju zastarjelih pogona i osigurati pokretanje proizvodnje koja u Kutini stoji već godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close