Ovaj mali grad imat će prvi kozmološki centar u Hrvatskoj, te zvjezdarnicu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 02. srpanj 2021. u 12:39
Foto: PD

Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca kroz EU projekt SPARK, vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, planira urediti centar koji će ujediniti znanstvena istraživanja o svemiru, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti, a izgradit će i zvjezdarnicu s petmetarskom kupolom.

Grad od niti 25 tisuća stanovnika, a 60-ak kilometara od Zagreba, imat će zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj. Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca je, naime, osigurala gotovo 3 milijuna kuna iz Europske unije za financiranje projekta nazvanog SPARK (kratica od Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca, a sam izraz na engleskom znači iskra), kojem je cilj kroz budući kozmološki centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena.

Foto: PD

Kako navodi portal Krizevci.info, niz obrazovnih i stručnih sadržaja održavat će se u novoj zvjezdarnici koja će se urediti pored ljetne pozornice u dvorištu iza Pučkog otvorenog učilišta (POU), na području nekadašnje vojarne koje je potpuno prenamijenjeno za civilne svrhe. SPARK je zapravo svojevrsni nastavak Future Huba Križevci, prvog EU projekta ove agilne udruge posvećene promicanju obrazovanja, informiranja, novinarstva i tehnologija, započetog lani. Taj projekt P.O.I.N.T.-a i partnera astronomske udruge Perzeidi, POU Križevci i Grada Križevaca, vrijedan 1,78 milijuna kuna (EU sufinancira 85%), pruža “kvalitetne i redovite izvanškolske obrazovne programe za djecu i mlade iz prirodoslovlja i tehničkih disciplina, znanstveno-popularne sadržaje za opću populaciju te istraživačke aktivnosti na temu svemira”, objašnjavaju iz udruge.

Voditelj projekta SPARK, dr. Andrej Dundović, otkriva kakva će biti zvjezdarnica i koja je zapravo svrha kozmološkog centra, koji će biti jedini u zemlji.

“Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe. Petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop, kakav si malo tko može priuštiti, i približiti nam tajne svemira”, kaže Dundović. Dodaje da je ideja samog centra za istraživanje svemira, kako ističe, “nužno ujediniti najrazličitije discipline: od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti”.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

“Tome se pristupa kroz znanstveno-istraživački rad, sveobuhvatnu i kvalitetnu izvaninstitucionalnu edukaciju djece i mladih te popularizaciju znanosti kod odraslih”, poručuje ovaj fizičar, koji se u rodni grad vratio nakon znanstveno-istraživačkog rada u Njemačkoj i Italiji.

Prema Križevci.info, nositelji projekta SPARK su udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, prati ih Zaklada Volim Križevce te POU Križevci i Gradska knjižnica Franjo Marković. Partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu te Grad Križevci.

Komentirajte prvi

New Report

Close