Oko 73 posto građana protiv zabrane pobačaja, 75 posto ne želi da Crkva sudjeluje u donošenju novog zakona

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2022. u 09:01
Foto: Pixabay

Zabrani se protivi i većina birača desnih stranaka

Anketa HRejtinga provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika koju je sinoć objavio HRT pokazuje da su hrvatski građani vrlo složni oko zabrane pobačaja. Naime, samo 15,2 posto misli ih da pobačaj u Hrvatskoj treba biti potpuno zabranjen. Za njih čak 73 posto zabrana je neprihvatljiva. Oko 11 posto ispitanih je neutralno, a onih koji su mišljenje željeli zadržati za sebe manje je od jedan posto.

Očekivano anketa pokazuje da birači ljevice apsolutnom većinom odbacuju bilo kakvu zabranu pobačaja. Posebno je zanimljivo što i većina birača desno-konzervativnih stranaka ne želi zabranu abortusa. Tako se potpunoj zabrani pobačaja protivio 69,4 posto birača Mosta, 51,8 posto Domovinskog pokreta i 51,3 posto onih koji preferiraju Hrvatske suvereniste. Ni 55.4 posto HDZ-ovih birači nije za zabranu abortusa.

Nadalje više od 86 posto ispitanika smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, a manje je od 5 posto je onih koji bi je nastavili pod svaku cijenu. Utvrdi li se tijekom trudnoće da plod ima teške deformacije, za 12 posto ispitanika porođaj je i dalje jedina prihvatljiva opcija. S njima se ne slaže 70 posto.

Uvjerljiva većina građana (83 posto) smatra da se pobačaj treba suzbijati edukacijom i prevencijom, a ne zabranama. Onih koji se s njima ne slažu, manje je od 5 posto, a neutralnih ili neodlučnih po tom pitanju je oko 11 i pol posto.

Da je ljudsko pravo žene da jedina odlučuje o vlastitom tijelu, pa tako i kad je o pobačaju riječ, smatra 77 posto ispitanika, a s tim se ne slaže njih oko 13 posto. Gotovo 75 posto ispitanih građana smatra da vjerska vlast ne treba biti uključena u donošenje novog Zakona o pobačaju. Da su konzultacije potrebne misli samo 16 posto, dok mišljenje nije imalo 8,5 posto ili ga nije željelo reći 0,6 posto sudionika ankete, javlja HRT.

Komentirajte prvi

New Report

Close