Odluka Amazona udarac je za gospodarstvo pacifičke nacije koja već dva desetljeća lijepo zarađuje na jednoj franšizi

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2021. u 10:26
REUTERS/Praveen Menon

Američki internetski div snimanje serije Gospodar prstenova seli u Veliku Britaniju

Odluka Amazona o selidbi snimanja serije “Gospodar prstenova” s Novog Zelanda u Veliku Britaniju mogao bi biti udarac za gospodarstvo pacifičke nacije koja već dva desetljeća lijepo zarađuje na toj filmskoj franšizi. Amazon je danas objavio kako seli produkciju serije u Ujedinjeno Kraljevstvo u sklopu strategije ojačavanja svoje prisutnosti na britanskom tržištu te ulaganja u filmske studije na Otoku. Odluka predstavlja veliki poticaj britanskoj filmskoj industriji koja se još oporavlja od udarca koje je donijelo zatvaranje zbog pandemije koronavirusa.

Snimanje prve sezone Amazonove serije nedavno je dovršeno pri čemu je angažirano 2000 Novozelanđana. Prikazivanje prve sezone počinje u rujnu 2022.,  a snimanje druge počet će u lipnju iduće godine. Inače, radi se o jednoj od najskupljih produkcija u povijesti televizijskih serija s obzirom da je Amazon u prvu sezonu uložio najmanje 465 milijuna dolara. No, odluka američkog internetskog diva dočekana je s ogorčenjem na Novom Zelandu koji je u protekla dva desetljeća izgradio lukrativnu filmsku i turističku industriju zahvaljujući trilogiji Petera Jacksona. Primjerice, filmski set Hobbitona jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Novom Zelandu kojem ne nedostaje spektakularnih pejzaža. Ankete provedene prije izbijanja pandemije pokazivale su kako je za 13 posto turista trilogija Hobbit – snimljena poslije tri filma “Gospodar prstenova” – bio najvažniji razlog posjete Novom Zelandu.

Štoviše, čak je i nacionalni zračni prijevoznik, Air New Zealand, svoje zrakoplove oslikavao s patuljcima, čarobnjacima i ostalim likovima iz djela J.R.R. Tolkiena. Stuart Nash, ministar ekonomskog razvoja, izjavio je kako je razočaran Amazonovom odlukom te je potvrdio kako će vlada povući dio poreznih olakšica koje je dala američkoj kompaniji. No, Amazon i dalje može koristiti 20-postotnu olakšicu vrijednu 92 milijuna dolara na troškove snimanja. Inače, prije samo četiri mjeseca vlada u Wellingtonu dala je Amazonu dodatnu olakšicu od 5 posto.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close