Nema EU fondova bez pametne strategije

Autor: Ariana Vela , 13. svibanj 2013. u 09:58
Thinkstock

Pristupanjem Europskoj uniji za Hrvatsku započinje novo poglavlje u korištenju europskih sredstava.

Članak preuzet s portala www.eu-projekti.info

Pristupanjem Europskoj uniji za Hrvatsku započinje novo poglavlje u korištenju Europskih sredstava kojih će, kao što je poznato, biti znatno više, nego dosad. Unatoč tomu što se značajno povećanje iznosa koji će biti na raspolaganju hrvatskim korisnicima ističe kao jedna od najvećih prednosti ulaska u Uniju, znatno je važnije istaknuti da su ta sredstva namijenjena razvoju pojedinih regija, s konačnim ciljem dostizanja standarda onih najrazvijenih u Europi.

Kako bi se takav ambiciozan cilj ostvario, potrebno je ispuniti nebrojeno mnogo preduvjeta, što Hrvatskoj neće biti lako, s obzirom na gospodarsku situaciju u kojoj se nalazi, ali i visoku razinu apatije građana te još uvijek sveprisutnu korupciju i nedostatak političke hrabrosti za poduzimanje ozbiljnih poteza na strateškoj razini.

Pojednostavljeno, cilj je moguće doseći samo ako ste ga prethodno identificirali i odredili koje korake je potrebno poduzeti na tom putu.

Upravo tomu služe strategije koje u Hrvatskoj ili ne postoje ili ih je izuzetno teško realizirati u njihovom punom opsegu, zbog čega ne dovode do planiranih rezultata i ciljeva.

Upravo je zbog toga pogrešan pristup koji je u Hrvatskoj sveprisutan, a to je kreiranje baza lokalnih projekata, bez postojanja jasnih ciljeva razvoja države, a naposlijetku i sektorskih razvojnih strategija. Naime, istovremenim određivanjem ciljeva s jedne i mjera s druge strane, dolazi do njihove međusobne neusuglašenosti. U najgorem slučaju, ciljevi će se prilagođavati mjerama, što je vrlo čest, ali i poguban slučaj.

Recept za kakav-takav pozitivan pomak jest određivanje ciljeva i prioriteta razvoja na nacionalnoj razini za sljedećih 10 do 15 godina, a potom i na nižim razinama, za što je potrebno mnogo hrabrosti, stručnosti i znanja. 

S obzirom da hrvatska politika dosad nije našla prava rješenja, vrijeme je da se u ovu priču uključe stručnjaci koji će pronaći model u sklopu kojega je moguće restrukturirati državu i odrediti smjer kretanja u slejdećih nekoliko godina. Takav način razmišljanja polučit će i bolje rezultate kada je u pitanju korištenje EU fondova, ali i drugih izvora financiranja.

U suprotnom ćemo i dalje gledati scenarij u kojemu prevaljujemo velik i mukotrpan put, a cilja nema na vidiku.

Ariana Vela,

Direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Posjetite nas na prvom hrvatskom portalu o EU fondovima – EU PROJEKTI INFO, i saznajte sve o EU fondovima (www.eu-projekti.info)!

 

Komentirajte prvi

New Report

Close