Najveća hrvatska turistička kompanija će za tri godine koristiti samo obnovljivu energiju

Autor: Darko Bičak , 30. lipanj 2022. u 13:13
Valamarov hotel u Poreču, Foto: PD

Valamar će proizvoditi vlastitu solarnu električnu energiju, poticati lokalne dobavljače i ulagati u djelatnike i destinacije

Turistička kompanija, Valamar Riviera, u okviru svog Integriranog godišnjeg izvješća za 2021. objavila je strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025. godine. Riječ je o sveobuhvatnom planu koji objedinjuje 12 ključnih ciljeva u području okoliša (E), društva (S) i upravljanja (G) koje Valamar planira ostvariti kroz 6 strateških inicijativa do 2025. godine. Od 12 ključnih ciljeva koji su istaknuti u Valamar ESG strategiji do 2025. godine sedam se odnosi na okoliš, tri na društvo, a dva na upravljanje.

“Kada govorimo o okolišu, Valamar će nastaviti smanjivati emisije stakleničkih plinova, uz plan da do 2025. dosegne ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu. Ciljevi uključuju proizvodnju 15% solarne električne energije i 100% električne energije iz obnovljivih izvora, zaštitu i upravljanje kvalitetom mora u svim Valamar destinacijama, ulaganja u bioraznolikost priobalja te zaštitu 80.000 stabala kao i stotine hektara zelenila oko Valamarovih objekata”, navode iz Valamara te dodaju da im se ističe i stopa recikliranja otpada veća od EU prosjeka, zatim niski intenzitet crpljenja vode te izbacivanje jednokratne plastike iz upotrebe.

Među ciljevima koji se odnose na društvo ističe se zapošljavanje i zadržavanje domaćih zaposlenika te visok udio domaće proizvodnje i lokalnih proizvoda u segmentu hrane i pića od 80%. Valamar će do 2025. godine uložiti 50 milijuna eura u destinacije i društveni učinak.

U dijelu upravljanja izdvojeni su ciljevi 80% nabave od odgovornih dobavljača te 100% objekata s certifikatima održivosti.

“Valamar strategija održivosti ima jasne, mjerljive i ambiciozne planove i ciljeve koje namjeravamo postići do 2025. godine. Kao lider u korištenju obnovljivih izvora energije u Europi, Valamar može postići ugljičnu neutralnost u iduće tri godine i postati primjer održivog poslovanja u turizmu na Mediteranu. Strateška ulaganja u održivost iznosit će oko 50 milijuna eura s fokusom na razvoj ljudskih resursa u turizmu, destinacije, turističku infrastrukturu, održive i lokalne dobavljače, projekte kružnog gospodarstva i zaštitu bioraznolikosti”, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere.

Održivost je i do sada bila jedan od strateških prioriteta Valamar Grupe. Od 2015. godine Valamar je smanjio svoj ugljični otisak za 70 % te u programe održivosti i društvenog razvoja uložio 65 milijuna eura s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, turističku infrastrukturu, kao i brojne programe za zaposlenike, društvo i podršku zajednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close