Mrsić: Početkom 2013. počinje izrada novog Zakona o radu

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2012. u 16:40

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas u Hrvatskom saboru kako se do kraja ove godine očekuje otvaranje široke rasprave, a početkom iduće i formiranje radne skupine koja će pisati prijedlog novoga Zakona o radu (ZOR).

“Krajem godine ide rasprava, a početkom iduće godine ide i formiranje radne skupine i pisanje prijedloga novog ZOR-a”, odgovorio je Mrsić SDP-ovoj zastupnici Ivani Posavec Krivec. Široka javna rasprava sa svima koji imaju nešto reći o ZOR-u bit će, naglasio je, temelj za procjenu pravnih učinaka važećeg zakona te utvrđivanje područja koja treba mijenjati u zakonu. Mrsić je istaknuo kako i važeći zakon dopušta rad četiri sata dnevno i za više poslodavaca, ali da se ti instituti ne primjenjuju, dok je ugovor na određeno vrijeme postao pravilo iako je trebao biti iznimka, što je sada rad na neodređeno vrijeme.

“Do sada smo sklopili oko 150 tisuća ugovora na određeno vrijeme i samo 10 tisuća na neodređeno. To govori da na tom području instituta ugovora o radu trebamo postići neka nova rješenja, a kakva će ta rješenja biti dogovorit ćemo zajedno sa socijalnim partnerima, strukom, ekonomskim stručnjacima i svima onima koji će nešto moći reći na tu temu”, rekao je.

Naglasio je kako će zakon ići za time da se lakše zapošljava, te napomenuo da ni važeći ZOR nije priječio otpuštanja, iako ga neki smatraju rigidnim, a potvrda toga je i više od 300 tisuća nezaposlenih. “Mi smo do sada izgubili preko 300 tisuća radnih mjesta i da je ZOR bio prepreka tome onda ih ne bi izgubili toliko”, poručio je Mrsić, ističući da novi zakon mora omogućiti ljudima da rade za više poslodavaca te da rade od kuće.

“Nakon procjene pravnih učinaka idemo na pisanje novog zakona, zajedno sa socijalnim partnerima i svjesni da ćemo u tome imati puno prijepora jer je jasno da sindikati i poslodavci nemaju ista stajališta oko pojedinih stavaka zakona. No, nadam da ćemo kao i kod zakona o reprezentativnosti uspjeti postići maksimalni konsenzus i zajedno promijeniti ono što smatramo da treba promijeniti u ZOR-u”, poručio je Mrsić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close