Mnogi vozači ovo ne znaju: Evo zašto stražnja vrata automobila imaju malu rupu

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2024. u 09:27
Foto: Unsplash

Za aktivaciju vam je potreban samo ključ automobila.

Mnogi automobili imaju skrivene funkcije koje se mogu otkriti samo pomnim proučavanjem priručnika. To također uključuje malu rupu na stražnjim vratima automobila.

To je mjesto na koje gotovo nitko ne obraća pozornost na svom automobilu: unutarnja ploča vrata gotovo se nikad ne vidi jer su većinu vremena zatvorena. Ali može vam biti od velike pomoći pogotovo ako se djeca voze u automobilu, piše Fenix-magazin.

Ako imate automobil s petero vrata, možda ćete pronaći malu rupu na stražnjim vratima s važnom sigurnosnom funkcijom. Za aktivaciju vam je potreban samo ključ automobila.

Čemu služi rupa na vratima auta?

Mala rupa je na dvojim stražnjim vratima na automobilima s petero vrata. Iznad rupe možete vidjeti simbol djeteta, jer se radi o sigurnosti djece koja više ne mogu samostalno otvoriti vrata vozila.To se može aktivirati umetanjem ključa automobila u plastični utor iza rupe i okretanjem ulijevo.

Trebali biste čuti mehanički škljocaj kada se osigurač zaključa . Za ponovno deaktiviranje jednostavno ponovno okrenite ključ udesno.

Novopečeni roditelji koji nikada prije nisu koristili dječju bravu možda niti ne znaju za ovu skrivenu funkciju – mnogi umjesto toga jednostavno koriste sustav središnjeg zaključavanja, koji se često može aktivirati prekidačem u automobilu. Ali to ne nudi istu zaštitu.

Prava sigurnosna brava za djecu u potpunosti sprječava otvaranje iznutra. Vrata automobila mogu se otvoriti samo izvana. No, centralno zaključavanje znači da otvaranje izvana više nije moguće, ali se vrata često mogu otvoriti iznutra povlačenjem ručke dva puta – stoga nema dovoljno zaštite za djecu.

Mnogi proizvođači automobila nude sigurnosne brave za djecu izravno kroz otvor na unutarnjoj strani vrata automobila. Za sustave bez ključa, gdje nema fizičkog ključa , možda ćete morati elektronički uključiti dječju bravu putem izbornika na vozilu.

Ako još uvijek postoji rupa, u svom ključu bez ključa pronaći ćete skriveni ključ za hitne slučajeve pomoću kojeg možete okrenuti dječju bravu na vratima.

Komentirajte prvi

New Report

Close