Ministar turizma Capelli protiv podizanja PDV-a ugostiteljima

Autor: Marija Crnjak , 03. studeni 2016. u 16:21
Gari Capelli, ministar turizma/R. Anić/PIXSELL

Struka procijenjuje da bi izravan rezultat podizanja stope ugostiteljstvu bio pad ulaganja u turizmu u iznosu od oko 12 milijardi kuna u iduće tri godine.

Ministar turizma Gari Capelli protivi se dizanju stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, što je u suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma Hrvatske 2014-2020. usvojenom u Saboru. Nakon niza sastanaka sa strukom i analize stanja, argumente protiv novih nameta turizmu ministar Capelli će ovih dana iznijeti kolegama u Vladi, ministru financija Zdravku Mariću ali i premijeru Andreju Plenkoviću.

“Radi se o prijedlogu porezne reforme koju smo dobro raspravili s dionicima turističke industrije. S obzirom da je turističkom Strategijom predviđeno porezno rasterećenje, a uzimajući u obzir realnost hrvatskog proračuna i nemogućnost smanjenja PDV-a u ovom trenutku, smatramo da PDV na smještaj i ugostiteljstvo trebaju ostati na 13 posto. Za to imamo snažnu podršku struke i takvo ćemo mišljenje zastupati prema Ministarstvu financija.

Ministarstvo turizma podržava prijedlog porezne reforme, no mjere koje su predložene za turizam u dijelu PDV-a nisu prihvatljive Ministarstvu turizma i turističkoj industriji”, izjavio je Capelli za Poslovni dnevnik, dodajući kako se ne smije zaboraviti da je turizam horizontalna djelatnost i zapravo je izvoz na pragu, a izvoz je u cijelosti oslobođen plaćanja PDV-a. 

Capelli se ovih dana sastajao s udrugama ugostitelja i turizma te hotelijerima. Kako se utjecajem poreznih nameta u naporima da se snize stope bave godinama, industrija je ministru spremno predočila svoje najnovije analize. Njihove procjene govore da bi izravan rezultat podizanja stope ugostiteljstvu bio pad ulaganja u turizmu u iznosu od oko 12 milijardi kuna u iduće tri godine. Očekuje se zatvaranje objekata i gubitak preko 10.000 radnih mjesta u ugostiteljstvu, te rast sive zone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close