Milijarda eura novog zaduženja uz prinos od 1,39 posto i kamatu 1,25%

Autor: Jadranka Dozan , 02. veljača 2022. u 09:08
Foto: Silas Stein/dpa /DPA/PIXSELL

U skladu s globalnim trendom, cijena u prvoj operaciji financiranja države u 2022. nešto je viša od lanjskih, a najveći dio novca ide za otplate starih obveznica

Ministarstvo financija obavilo je prvu veliku operaciju zaduživanja u ovoj godini. Knjiga upisa novih obveznica, ovaj put na rok od osam godina (dospijeće 2030.), danas je i otvorena i zatvorena, a u Katančićevoj su prihvatili ponude investitora u vrijednosti milijardu eura.

S obzirom na trenutne cijene državnog duga usporedive ročnosti (a referentna u tom smislu je bila hrvatska euroobveznica dospijeća 2030.) prinos za investitore na razini 1,39 posto zapravo je očekivan, s tim da nove obveznice nose kamatni kupon od 1,25 posto.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je interes za novu obveznicu premašio ciljani iznos izdanja za 40 posto, što znači 1,4 milijarde eura. Ne tako davno potražnja je i znatno više premašivala ciljane  iznose.  Obveznice su uglavnom upisali mirovinski fondovi, banke te  osiguravajuća i investicijska društva.

Sve u svemu, prema ministrovim riječima “novo izdanje svjedoči o dobroj poziciji RH na tržištu kapitala, što je na tragu dosadašnjih izdanja, a uspjeh novog izdanja odražava i  hrvatsku uzlaznu putanju kod rejting agencija”. Daljnji koraci u uvođenju eura to će, kaže, dodatno poboljšati, “pogotovo kroz dodatno smanjenje premije rizika, a to je posebno važno u kontekstu aktualnih pritisaka na rast referentnih kamatnih stopa, geopolitičkih zbivanja i cijena energenata”.

Razine traženih prinosa na dugoročne državne dugove globalno već neko vrijeme imaju blago uzlazni trend. Osim recentnih geopolitičkih napetosti, to u prvom redu odražava upravo situaciju oko inflacije i očekivanih odgovora ključnih središnjih banaka (od povećanja temeljnih kamatnih stopa do  smanjenja programa kupnje obveznica).

Komentirajte prvi

New Report

Close