Marijana Oreb postala članicom Upravnog odbora Europskog udruženja garancijskih institucija (AECM)

Autor: Promo , 17. listopad 2019. u 09:10
Foto: Press

Članica Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), izabrana je jučer u Briselu za članicu Upravnog odbora vodećeg Europskog udruženja garancijskih institucija (AECM).

Zajednička misija AECM-a je pružanje kreditnih jamstava malim i srednjim poduzećima s ekonomski prihvatljivim projektima, bez dovoljno profitabilnog instrumenta osiguranja. Udruženje broji 48 organizacija koje djeluju u 29 država članica Europske Unije te u Bosni i Hercegovini, Kirgistanu, Rusiji, Srbiji i Turskoj. Njezine članice su financijske institucije iz privatnog i javnog sektora, kao i jamstveni fondovi ili razvojne banke s jamstvenim odjelom.

Imenovanju Marijane Oreb prethodila je nominacija Uprave AECM-a, koja je 13. rujna 2019. održala zajedničko glasovanje svih zemalja članica na poziv predsjednika udruženja Bernharda Sagmeistera. Oreb je stekla zavidno iskustvo u upravljanju financijskim portfeljem u Hypo-Leasing Kroatien d.o.o., potom u HAMAG-BICRO-u na mjestu ravnateljice Sektora za financijske instrumente gdje 2016. godine postaje članicom Uprave. Ulaskom u vrh vodećeg udruženja garancijskih institucija u Europi, Oreb je potvrdila značajan međunarodni utjecaj agencije HAMAG-BICRO u financijskom sektoru.

U protekle tri godine, HAMAG-BICRO je odobrio 270 ESIF jamstava putem kojih je isplaćeno 1,1 milijarda kuna čime su potaknute investicije u gospodarstvu od 2,1 milijarde kuna. Poticanjem investicija omogućeno je otvaranje 1 492 radna mjesta.

„Čast mi je biti prepoznata od strane ovako značajne europske financijske institucije. Vjerujem kako ćemo na ovaj način omogućiti hrvatskim poduzetnicima konkurentnije uvjete na međunarodnom tržištu, stavljajući ih bok uz bok s europskim poduzetnicima. Potrudit ću se opravdati povjerenje koje je Hrvatskoj ovom prilikom pruženo“ – izjavila je Marijana Oreb.

HAMAG-BICRO u svojstvu tijela koje provodi ESIF Financijske instrumente, izravno dodjeljuje sredstva te raspolaže s alokacijom koja se odnosi na financijsko razdoblje 2014.-2020. godine (krajnji rok za realizaciju financijskih instrumenata je 2023. godina). Inicijalna alokacija raspoređena je po Financijskim instrumentima zajmovima i jamstvima, a potrošnja ovisi o potražnji od strane poduzetnika. Do sada je potražnja veća od očekivane te je inicijalna alokacija povećavana u nekoliko navrata, što se očekuje i u narednom periodu.

Ukupna alokacija za Financijske instrumente iznosi 1,3 mlrd. HRK u apsolutnom iznosu, a zbog faktora multiplikacije jamstva, predviđa se kako će se potaknuti investicije od preko 4 mlrd. HRK. Do sada je potrošena alokacija u apsolutnom iznosu od 700 mil. HRK, što bi trebalo potaknuti investicije od preko 2 mlrd. HRK u narednom razdoblju (do 2023.). Osim europskih sredstva, ukupni potencijal HAMAG-BICRO-a koji se odnosi na nacionalne jamstvene programe iznosi 2 mlrd. HRK. Isto tako, kroz Financijske instrumente jamstva i zajmove za poljoprivredu i ruralni razvoj osigurana je alokacija u iznosu od 35,2 milijuna eura. Zbog faktora multiplikacije jamstva, iz Agencije predviđaju da će se potaknuti investicije preko 100 milijuna eura.

Na konferenciji New Technologies u organizaciji AECM-a koja se održala u Antwerpenu u srpnju 2019, Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dodijeljeno je domaćinstvo organizacije AECM godišnjeg susreta 2020 koji će se održati od 22. do 25. travnja 2020. u Dubrovniku.

New Report

Close