Kreativnoj industriji jamstva za kredite raspoloživa do kraja lipnja

Autor: Jadranka Dozan , 03. veljača 2022. u 16:10
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Jamstveni programi dio su Covid-mjera, a u djelatnostima Umjetnosti, zabave i rekreacije pogođenost pandemijom očituje se i u podatku da su i uz lanjski 27-postotni rast vrijednosti izdanih računa uhvatili tek 80% ostvarenja predkrizne 2019.

Poduzetnici aktivni u području kulture i kreativne industrije još će neko vrijeme moći računati na program jamstava za kredite u okviru Covid-mjera. Uz zeleno svjetlo EK Vlada je na današnjoj sjednici usvojila još jedne izmjene tog programa, kojima se “kulturnjacima” i “kreativcima” rok ugovaranja kredita s državnim jamstvom (i samog izdavanja jamstava) produžava do kraja lipnja. Rok po postojećem programu istekao je krajem 2021.

Područje kulture i kreativne industrije jedno je od jače pogođenih epidemiološkim ograničenjima. Ako je suditi prema vrijednosti fiskaliziranih računa u djelatnostima Umjetnosti, zabave i rekreacije, u 2020. je u tim branšama ukupan iznos računa (plaćenih gotovinom, karticama i sl.) u odnosu na predkriznu 2019. pao čak 38% ili više od pola milijarde kuna (sa 1,39 milijardi na 870 milijuna). Lani je zabilježen oporavak, ali na razini cijele godine promet je dosegnuo 1,1 milijardu kuna, što je i dalje 20 posto ispod predkrizne razine.

Primjerice, prema podacima DZS-a o izvedbenim umjetnostima u sezoni 2020/2021 (1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021.) odigrano je 40% manje predstava nego sezonu prije, pri čemu je broj posjetitelja bio 69% manji, a sličan postotni pad broja posjetitelja (67%) bilježe i koncerti profesionalnih ansambala.

Komentirajte prvi

New Report

Close