KB Dubrava okupila svjetski stručnjake iz područja neurokirurgije

Autor: Promo , 06. svibanj 2023. u 14:09
Predavači i doc.dr.sc. Diana Rudan, dr.med.Zamjenica ravnatelja KB Dubrava

DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatsko.

Međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije po prvi puta održao se 05. i 06. svibnja 2023. u Zagrebu.

Dubinska mozgovna stimulacija je postala vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost.

DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj ,svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog DBS-a u svijetu.

Funkcijska neurokirurgija je sad u vrhuncu, u peaku napretka na svjetskoj razini, a dobrobiti za pacijenta i poboljšanje kvalitete života upotrebom ove metode su velike.

Ravnatelj KB Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med. Istaknuo je važnost intenzivne međunarodne suradnje u vremenu kada je protok informacija iznimno brz kao i razvoj novih tehologija, te naglasio da je  ovaj skup  posebno značajan za KB Dubrava u kojoj unutar Zavoda za neurokirurgiju djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju, ali i sve suradne specijalnosti koje sudjeluju u liječenju ovih bolesnika.

U ovodnom dijelu prisutnima se obratila Zamjenica ravnatelja doc. dr. sc. Diana Rudan, dr. med. nakon ćega su stručnjaci u interaktivnoj razmjeni iskustva predstavili izvanredna iskustva, među kojima su prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju i doktor Harith Akram, neurokirurg iz najuglednije neurokirurške klinike u Engleskoj i svijetu Queen Square Hospital London.

Voditelj tečaja specijalist neurokirurgije KB-a Dubrava, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med u svoj je prezentaciji podijelio iskustva iz prakse a naglasio je da je Hrvatska u području stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije lider u regiji .

Nakon 23 godine iskustva u DBS-u Hrvatska i Zavod za neurokirurgiju KB Dubrava ima definitivno što pokazati kolegama iz svih krajeva svjeta te možemo dijeliti naša iskustva kao i pomoći drugim državama u uvođenju DBS-a. Sretni smo što su naše operacijske sale opremljene vrhunski i što imamo dobre rezultate koje smo objavili u svjetskim stručnim časopisima i kako smo prepoznati kod kolega koji žele doći kod nas kako bi se educirali.

Kada se ugradi DBS bolesniku se vraća kvaliteta života, to nema cijene, to je veliko olakšanje bolesniku i cijeloj njegovoj obitelji, skračuje se vrijeme terapije koju bolesnik uzima kao i rehabilitacija i učestalost specijalističkih pregleda, te ako se tako gleda onda je operacija DBS dugoročno isplativa i za zdravstveni sustav, zaključio je dr doc. dr. sc. Fadi Almahariq.

Komentirajte prvi

New Report

Close