Istarski vinari u novoj bitci, slovenski investitor tik do vinograda momjanskog muškata želi graditi hotel

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2022. u 08:55
Foto: Arhiva Kabola

Vinari strahuju da bi takva investicija naškodila njihovoj djelatnosti.

Najavljenim izmjenama prostornog plana Grada Buja predviđa se urbanizacija poljoprivrednog zemljišta površine oko 10.000 m2 koje se nalazi u zaštićenom području za sadnju momjanskog muškata. Radi se o prenamjeni po želji stranog investitora, piše HRT. Protiv toga digli su se istarski vinari.

Kamena stancija s jednim od najljepših pogleda u Istri. Ovdje su se snimali čak i holivudski blockbusteri. No, pitanje je hoće li vidici ostati ovakvi. Slovenski investitor Janez Živko tik uz vinograd momjanskog muškata ima namjeru graditi hotel i medicinski centar. To je uznemirilo obitelj Markežić.

Foto: Lolipop komunikacije

“Planira se gradnja centra alternativne medicine s hotelom, restoranima, bazenom i vilama, koncept izgradnje je prema staroindijskom znanju sa snažnim religioznim elementima u vlasništvu stranog investitora”, objašnjava Patricija Markežić, direktorica vinarije.

Vinari strahuju da bi takva investicija naškodila njihovoj djelatnosti.

Vlasnicima vinarije Kabola, obitelji Markežić, ali i svim momjanskim vinarima koji se protive izgradnji kompleksa alternativne medicine na vinorodnim brežuljcima, podršku je dala i Vinistra, udruga i regionalna organizacija vinogradara i vinara za vinogradarsku regiju Hrvatska Istra i Kvarner.

U Vinistri ističu kako nitko nije protiv investicija i velikih projekata, no u ovakvim slučajevima nužno je zaštiti prvenstveno interes lokalne zajednice, vinara i maslinara koji stoljećima žive od istarske zemlje, a zahvaljujući njima Istra je danas prepoznata turistička vinska destinacija prekrasnih pejzaža i jedinstvene ponude.

“U skladu sa Strategijom i marketing planom istarskog vinogradarstva i vinarstva koju su članovi Vinistre usvojili prije četiri godine, moramo voditi računa o vrhunskoj kvaliteti naših vina koja nas je pozicionirala kao prepoznatljivu vinsku
regiju, ali i zaštiti naših vinorodnih područja i prirode na kojima se ona nalaze. Stoga Vinistra u potpunosti podržava nastojanja obitelji Markežić u čijem je vlasništvu vinarija Kabola, u njihovoj borbi protiv urbanizacije jedinstvenog
područja u kojem muškat momjanski, ali i malvazija i teran, kao i ostale sorte daju vrhunske rezultate. Osim toga obitelj Markežić je među prvima u Istri prešla na ekološku proizvodnju koja je iznimno zahtjevna i nije kompatibilna s
izgradnjom velikih kompleksa”, ističe novi predsjednik Vinistre Luka Rossi.

U Vinistri vjeruju kako će se ovaj problem riješiti na zadovoljstvo i njihovih članova i investitora. O svemu se oglasila i Zelena Istra.

Foto: Kabola

“Smatramo da je tu i problem ta naknadna prenamjena jer netko kupuje po cijeni poljoprivrednog zemljišta nešto što je zaista vrijedno poljoprivredno zemljište i onda mu se naknadno to prenamjenjuje u građevinsko što je onda korist za investitora koji je kupio to zemljište”, rekla je Irena Burba, predsjednica Zelene Istre.

Iako je slovenski investitor kupio zemljište, gradonačelnik Buja kaže – urbanizacija još nije potvrđena i bit će ponovljena javna rasprava.

Investitor Janez Živko pak nalazi se u Sloveniji. Nakon telefonskog razgovora uputio nas je da mu pitanja o njegovoj investiciji pošaljemo mailom. No, do sada na njih nije došao odgovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close