HT-u izrečena najveća novčana kazna koju je neki operator dobio u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2024. u 07:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na ovu presudu, HT najavljuje ulaganje žalbe. Smatramo kako je riječ o potpuno pogrešnom pravnom i činjeničnom zaključku suda i da HT nije počinio nikakav prekršaj, navode u očitovanju.

Hrvatskom Telekomu izrečena je kazna zbog kršenja regulatornih obveza u iznosu od gotovo 6 milijuna eura. Presudu je donio Općinski sud u Zagrebu, a optužni prijedlog podnijela je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM. Premda se radi o najvećoj kazni koja je ikad izrečena nekom operatoru, (10 posto od prihoda u godini počinjenja) ona je zasad, nepravomoćna. Postane li pravomoćna u državni proračun će se sliti 5.862,922,98 eura ili dvije trećine od tog iznosa, ako plate u roku od 30 dana od pravomoćnosti. Ipak, iz pouzdanih izvora doznajemo da će presuda, najvjerojatnije, završiti u zastari. Na ovu presudu, HT može podnijeti žalbu a kako tvrde izvori, potom će proces odgađati dok se ne dostigne rok zastare.

A što je zapravo skrivio HT? Kako stoji u presudi, koja ima čak 28 stranica, a koja se nalazi na stranicama HAKOM-a (bit.ly/3VWQ2mu), radi se o ozbiljnom kršenju regulatornih obveza u razdoblju od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. HT, prema tvrdnji inspekcije, tada, nije dopuštao drugim operatorima prelazak iz “standardnog u odgovarajući fault repair profil i obrnuto” u roku od propisanih pet minuta. Ili pojednostavljeno, HT je ‘zavlačio’ konkurente koji koriste njihovu veleprodajnu uslugu, na što je regulator reagirao. A temeljem rješenja inspektora HT je, u to ime, platio 150.000 kuna te sada i smatraju da više ne trebaju odgovarati. Usto HT spori i valjanost propisa, mogućnosti izvedbe te nalaze inspekcije. Kako doznajemo spornu uslugu su sada doveli ‘u red’ te je mogu odraditi i ispod 5 minuta. Općinski sud u Zagrebu, naposljetku, presudio je u korist HAKOM-a, a HT-u je kao otegnutu okolnost uzeo i prethodne kazne. Te su pojasnili da je HT kao operator sa značajnom tržišnom snagom to svjesno činio.

HT nije počinio nikakav prekršaj, uložit ćemo žalbu

“Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju će Hrvatski Telekom uložiti žalbu. Smatramo kako je riječ o potpuno pogrešnom pravnom i činjeničnom zaključku suda i da HT nije počinio nikakav prekršaj. Naime, riječ je o roku jednog procesnog koraka, konkretno o roku promjene Internet brzine korisnika u sustavima HT-a, za koji se tvrdi da HT u određenom periodu prije nekoliko godina nije provodio u roku od 5 minuta od zahtjeva drugog operatora već ga je provodio u nešto dužem roku. Do 2020. godine propisani rok za ovu radnju bio je 3 sata, a naglo je promijenjen od strane HAKOM-a na 5 minuta te je HT-u ostavljeno mjesec dana da implementira u svojim sustavima taj višestruko kraći rok. IT sustavi HT-a ne mogu se promijeniti u tako kratkom vremenu te je nezavisnim vještačenjem potvrđeno da je u kratkom roku nemoguće primijeniti rok od 5 minuta. U ovom konkretnom slučaju niti je bilo namjere ne provođenja odluka HAKOM-a, niti bilo kakvih posljedica za korisnike a kamoli za tržišno natjecanje, te je HT učinio sve što je bilo objektivno moguće. Odrediti uopće kao prekršaj ovu situaciju, a naročito kao osobito teško kršenje zakona, te posljedično odrediti ovakvu drakonsku kaznu, za objektivnu nemogućnost provođenja jedne procesne radnje u naglo skraćenom roku, smatramo da je zaista izvan svakog razumnog okvira. Nadamo se kako će viši sud kojem ćemo uputiti pravovremenu žalbu sagledati sve okolnosti ovog slučaja i donijeti drugačiju odluku. Također, nadamo se kako će se mijenjati i Zakon o elektroničkim komunikacijama kojima se određuju prekršaji, a kojima će se odrediti i prekršaji i kazne srazmjerno njihovoj težini i posljedicama. Hrvatski Telekom”

Komentirajte prvi

New Report

Close