Hrvoje Dolenec: Moj put do mjesta glavnog ekonomista Zagrebačke banke

Autor: Tomislav Hrastovčak , 20. lipanj 2012. u 11:35

Hrvoje Dolenec ovih je dana imenovan novim voditeljem Službe makroekonomskih analiza i prognoza, odnosno glavnim ekonomistom u Zagrebačkoj banci. Inače, na toj poziciji zamijenio je Gorana Šaravanju koji je prije nekoliko mjeseci otišao u Inu. Evo što o novom radnom mjestu i svom dosadašnjem profesionalnom putu Dolenec kaže za Poslovni.hr.

Koji će biti vaši zadaci i poslovi na poziciji voditelja Službe makroekonomskih analiza i prognoza u Zagrebačkoj banci?

Na poziciji glavnog ekonomista i voditelja Službe makroekonomskih analiza i prognoza bit ću zadužen za istraživanje tržišta i makroekonomskih kretanja u Hrvatskoj, u pojedinim industrijskim granama, financijskom i bankarskom sektoru te analizu konkurencije i potencijala tržišta. Posao podrazumjeva i izradu podloga za strategiju banke i strateških smjernica za planiranje te sudjelovanje u izradi strategije banke. U službi makroekonomskih analiza i prognoza rade se i analize i prognoze i makroekonomskih kretanja u okolnim zemljama ili kretanja u pojedinim industrijskim sektorima i granama i za potrebe Banke i potrebe klijenata Banke.

Što je najviše utjecalo na vašu odluku o dolasku u Zagrebačku banku?

U Zagrebačku banku odlučio sam doći zbog njezina imena i pozicije kao vodeće banke na hrvatskom bankarskom tržištu i Grupe Zagrebačke banke kao vodeće financijske grupacije na hrvatskom financijskom tržištu kao i zbog tima koji radi u Banci. Također, presudan faktor je bio i ozbiljnost i profesionalnost čelništva i predstavnika Banke prilikom razgovora o ponudi da se pridružim tom timu.

Kako je dosad tekao Vaš profesionalni put?

Završio sam 1996. Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu te trenutačno na istom fakultetu završavam postdiplomski studij Ekonomija međunarodne razmjene. Kao pripravnik, 1996. godine, započeo sam svoju radnu karijeru u Direkciji za istraživanja Sektora za istraživanja i statistiku HNB-a, prvo u Odjelu za monetarne kretanja, a zatim u Odjelu za financijske institucije i tržišta. U srpnju 2002., prešao sam u Samostalnu direkciju makroekonomskih i financijskih istraživanja Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, sudjelovao u razvoju publikacija RBA. Od veljače 2004. promoviran sam u v.d glavnog ekonomista RBA i direktora SD. U svibnju 2004. paralelno postajem direktor Direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffeisen Consultingu.

U veljači 2008. imenovan sam državnim tajnikom na čelu Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU s funkcijama Nacionalnog koordinatora EU pomoći (NAC), Nacionalnog ISPA koordinatora (NIC) i Nacionalnog IPA koordinatora (NIPAC) a uz to obavljam funkcije predsjednika Upravnog odbora Umirovljeničkog fonda, zamjenika predsjednika NO FINA-e, predsjednika Statističkog savjeta RH, člana pregovaračke skupine za poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacije strukturnih instrumenata te niza tijela Vlade. U lipnju 2012. pridružujem se timu Zagrebačke banke kao glavni ekonomist i voditelj službe makroekonomskih analiza i prognoza.

Tijekom cijelog tog razdoblja, pohađao sam niz (domaćih i inozemnih) seminara iz područja financija i ekonomije, ali i EU fondova i EU poslova. Autor sam i suautor niza članaka i stručnih i znanstvenih radova na području ekonomije i financija. Autor sam niz članaka, analiza, komentara i ekspertiza u hrvatskim i inozemnim časopisima i novinama, te ostalim medijima. Istovremeno sudjelovao sam na niz konferencija, okruglih stolova i predavanja s tematikom iz područja ekonomije, financija ili EU fondova i kao predavač i govornik i moderator.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Koji blijedi CV. Tek je na postdiplomskom. Kao vecina ekonomista u Hr nezna matematiku. Bavio se bedastocama. Nezna nista izracunati (jer nezna matematiku- no kako je ZABA primitivna mozda mu i nece trebati). Uglavnom bijeda od karijere i gle evo ga za glavnog ekonomistu. Bezvezan lik u bezveznoj instituciji.

nažalost,…. još jedan janjičar

…joj,joj,evo još jednog koji ne da pare u hrvatsko gospodarstvo…

…kod ovakvih menedžera se kao uspješnica smatra koliko puta ste rekli …ne… [tongue]

New Report

Close