Hoće li 2024. biti godina odgovorne umjetne inteligencije?

Autor: Jolanda Botti-Lodovico / Vilas Dhar , 08. veljača 2024. u 22:00
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Moramo učiti iz uspjeha i neuspjeha digitalne revolucije. Ostanak na trenutačnom putu riskira i pogoršanje globalnog jaza u bogatstvu i daljnje otuđivanje ranjivih zajednica diljem svijeta.

Početak 2024. obilježio je val predviđanja u vezi s putanjom umjetne inteligencije, u rasponu od optimističnog do opreznog. Ipak, pojavio se jasan konsenzus: umjetna inteligencija već preoblikuje ljudsko iskustvo. Da bi držalo korak s njom, čovječanstvo mora evoluirati. Je li moguće održati trenutačni zamah bez ponavljanja pogrešaka iz prošlosti? I možemo li stvoriti svijet u kojem svi, uključujući 2,6 milijardi ljudi koji i dalje nemaju pristupa internetu, mogu napredovati?

Iskorištavanje umjetne inteligencije za ostvarivanje pravedne budućnosti usmjerene na čovjeka iziskuje nove, uključive oblike inovacija. Tri obećavajuća trenda daju nadu za godinu pred nama.

Razbijanje ‘komora jeke’

Prvo, regulacija umjetne inteligencije i dalje je glavni globalni prioritet. Od Akta Europske unije o umjetnoj inteligenciji do izvršne uredbe američkog predsjednika Joea Bidena iz listopada 2023., zagovornici odgovorne umjetne inteligencije odgovorili su na dobrovoljno obvezivanje velikih tehnoloških tvrtki s prijedlozima politika koje se temelje na pravednosti, pravdi i demokratskim načelima. Međunarodna zajednica, predvođena UN-ovim savjetodavnim tijelom na visokoj razini za umjetnu inteligenciju spremna je unaprijediti mnoge od tih inicijativa. Štoviše, ovo bi mogla biti godina za razbijanje elitnih “komora jeke”, sustava u kojima se različita mišljenja namjerno isključuju, i razvijanje globalnog kadra etičkih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Širenjem dosega inicijativa kao što je Nacionalna radna skupina za istraživačke resurse za umjetnu inteligenciju, i lokalizacijom provedbenih strategija putem alata kao što je UNESCO-ova metodologija procjene spremnosti, globalno uključivi okviri upravljanja mogli bi oblikovati umjetnu inteligenciju u 2024.

Očekuje se da će na nacionalnoj razini naglasak biti na reguliranju sadržaja stvorenog umjetnom inteligencijom i osnaživanju donositelja politika i građana da se suoče s prijetnjama građanskom sudjelovanju koje nastaju zbog umjetne inteligencije. Dok se mnoštvo zemalja, koje predstavljaju više od 40% svjetskog stanovništva, priprema za održavanje ključnih izbora ove godine, borba protiv skorašnjeg vala pogrešnih informacija i dezinformacija iziskivat će proaktivne mjere.

Dok države raspravljaju o ulozi umjetne inteligencije u javnoj sferi, regulatorne promjene vjerojatno će opet potaknuti rasprave o korištenju novih tehnologija za postizanje važnih političkih ciljeva. Upotreba umjetne inteligencije u Indiji za poboljšanje učinkovitosti željeznica i brazilski sustav digitalnog plaćanja koji se temelji na umjetnoj inteligenciji najbolji su primjeri toga.

Očekuje se da će subjekti poput Programa UN-a za razvoj 2024. istražiti integraciju tehnologija umjetne inteligencije u digitalnu javnu infrastrukturu. Inicijative za postavljanje standarda, kao što je predstojeći UN-ov Globalni digitalni sporazum, mogle bi poslužiti kao okviri s više dionika za osmišljavanje uključive digitalne javne strukture. Ti bi se napori trebali usredotočiti na izgradnju povjerenja, davanje prioriteta potrebama zajednice i vlasništvu nad dobiti te pridržavanje “zajedničkih načela za otvorenu, besplatnu i sigurnu digitalnu budućnost za sve”.

‘Tko je tko’ budućnosti

Skupine civilnog društva već se nadovezuju na taj zamah i trajno iskorištavaju moć umjetne inteligencije. Primjerice, neprofitna organizacija Population Services International i novoosnovana tvrtka Babylon Health sa sjedištem u Londonu uvode mogućnost provjere simptoma i lokator pružatelja zdravstvenih usluga koji pokreće umjetna inteligencija, pokazujući sposobnost umjetne inteligencije da pomogne korisnicima u upravljanju svojim zdravljem.

Organizacije kao što su Hidden Genius Project, Indigenous in AI i Technovation već grade “tko je tko” budućnosti, s posebnim naglaskom na žene i ljude druge boje kože. Zajedničkom potporom njihovu radu možemo osigurati da preuzmu vodeću ulogu u oblikovanju, uvođenju i nadzoru tehnologija umjetne inteligencije u 2024. i nakon toga.

Rasprave o tome što znači biti “usmjeren na čovjeka” i koje bi vrijednosti trebale voditi naša društva oblikovat će naš angažman s umjetnom inteligencijom. Okviri s više dionika, kao što je UNESCO-ova Preporuka o etici umjetne inteligencije, mogli bi pružiti prijeko potrebne smjernice. Usredotočujući se na zajedničke vrijednosti kao što su raznolikost, uključivost i mir, donositelji politika i tehnolozi mogli bi iznijeti načela za osmišljavanje, razvoj i uvođenje uključivih alata umjetne inteligencije. Isto tako, uključivanje tih vrijednosti u naše strategije zahtijeva suradnju sa zajednicama i nepokolebljivu predanost pravednosti i ljudskim pravima.

S obzirom na to da je umjetna inteligencija na dobrom putu da postane sveprisutna poput interneta, moramo učiti iz uspjeha i neuspjeha digitalne revolucije. Ostanak na našem trenutačnom putu riskira nastavak ili čak pogoršanje globalnog jaza u bogatstvu i daljnje otuđivanje ranjivih zajednica diljem svijeta.

No, potvrđujući našu predanost pravednosti, pravdi i dostojanstvu, mogli bismo uspostaviti novi globalni okvir koji svakom pojedincu omogućuje da iskoristi nagrade tehnoloških inovacija. Sljedeću godinu moramo iskoristiti za njegovanje partnerstava s više dionika i promicanje budućnosti u kojoj umjetna inteligencija stvara blagostanje za sve.

*Yolanda Botti-Lodovico vodi politiku i zastupa Zakladu Patrick J. McGovern.

*Vilas Dhar predsjednik je Zaklade Patrick J. McGovern

Komentirajte prvi

New Report

Close