HBOR-u zeleno svjetlo za izravno upravljanje europskim novcem

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2024. u 15:50
Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a/J. Regović/PIXSELL

Razvojna banka postala provedbeni partner za centralizirane financijske instrumente EU.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sada može izravno upravljati sredstvima iz Europske unije. Naime, HBOR je uspješno završio višegodišnji proces dobivanja akreditacije Europske komisije i domaća razvojna banka sada je među malom grupom razvojnih banaka unutar Europske unije koje su do kraja dovele taj zahtjevan postupak.

Hrvatska se pridružila svega pet drugih razvojnih banaka s teritorija EU koja imaju ovaj tip akreditacije. Među njima su Poljska, Bugarska i Slovenija. Europska komisija, u suradnji s odabranim vanjskim revizorom, provela je temeljitu i opsežnu procjenu kako bi utvrdila udovoljava li HBOR zahtjevima Financijske uredbe primjenjive na opći proračun Unije, pojasnili su iz HBOR-a.

Cijeli proces trajao je oko dvije godine. Komisija je ocjenjivala razne aspekte HBOR-ovog poslovanja i pozitivno ocijenila sve unutar proces procjene stupova, pravila i postupaka. Zbog toga je HBOR dobio akreditaciju za provedbenog partnera za centralizirane financijske instrumente Europske unije.

2

godine trajao je proces provjera procedura razvojne banke

Veća neovisnost
U HBOR-u napominju kako su ti rezultati potvrdili sposobnost HBOR-a da na visokoj razini stručnosti osigura zaštitu financijskih interesa EU-a na način usporediv s onim kojim se služi Komisija prilikom izravnog upravljanja europskim proračunom.

“Odlično je što HBOR sada može samostalno predlagati neke svoje nove financijske instrumente, a prije se uvijek moralo birati samo između onog što nudi posrednik između Komisije i HBOR-a”, kažu.

Baš zato što se rada radi o većoj neovisnosti i stepenici manje u cijelom administrativnom procesu, pretpostavlja se da će i upravljanje EU sredstvima od strane domaće razvojne banke sada ići nešto brže.

“Ovo predstavlja izvanredan, a smijem reći i povijesni uspjeh za HBOR, koji označava novu prekretnicu u povijesti naše institucije. Izrazito smo ponosni što je HBOR uspješno prošao složeni postupak akreditacije procjene stupova, čime smo postali dio manje skupine financijskih institucija u Europskoj uniji s ovom prestižnom akreditacijom.

Ovaj uspjeh ne samo da predstavlja veliki korak naprijed za HBOR, omogućavajući nam da direktno apliciramo za sredstva EU-a bez potrebe za posrednicima, već otvara i nove mogućnosti za razvoj inovativnih financijskih instrumenata”, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Izabrano društvo

Hrvatska se pridružila svega pet drugih razvojnih banaka iz EU koja imaju taj tip akreditacije. Među njima su Poljska, Bugarska i Slovenija.

Novi val ulaganja
Tako primjerice sada HBOR ima mogućnost da samostalno aplicira za InvestEU program unutar kojeg se do 2027. godine EU zemljama daju dodatni poticaji za ulaganja, inovacije i otvaranje radnih mjesta u Europi. HBOR se može direktno Europskoj komisiji prijaviti za ovaj program čiji je cilj potaknuti novi val ulaganja od oko 372 milijarde eura.

“Cilj nam je maksimalno iskoristiti ove nove prilike kako bismo intenzivirali podršku rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva. Planiramo usmjeriti naše resurse i stručnost prema projektima koji će doprinijeti održivom razvoju, inovacijama i digitalizaciji, jačajući time konkurentnost naše ekonomije na međunarodnoj razini”, kazao je Čuvalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close