Grčić: Inflacija u Hrvatskoj sporije pada jer imamo strukturnih problema

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2024. u 23:00
Branko Grčić (Photo: Grgur Zucko/PIXSELL)

“Imamo ozbiljnih strukturnih problema. Rastemo, ali na jedan nedovoljno kvalitetan način, jer su nam jedini izvori rasta pumpanje javnih investicija kroz EU fondove i s druge strane pumpanjem osobne potrošnje koja je ključni razlog rasta”, rekao je Grčić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je u petak da inflacija u Hrvatskoj pada sporije nego u eurozoni jer imamo ozbiljnih strukturnih problema i jer “rastemo na nekvalitetan način”.

“Imamo ozbiljnih strukturnih problema. Rastemo, ali na jedan nedovoljno kvalitetan način, jer su nam jedini izvori rasta pumpanje javnih investicija kroz EU fondove i s druge strane pumpanjem osobne potrošnje koja je ključni razlog rasta”, rekao je Grčić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini. DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u veljači 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na veljaču 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj ove godine, porasla za 0,2 posto. Peliminarni izračuni europskog statističkog ureda pokazuju da je inflacija u eurozoni blago oslabila i u veljači, kliznuvši na 2,6 posto, a Hrvatska se izdvajala najvećim rastom potrošačkih cijena.

Grčić kaže da zabrinjava ustrajni pad i stagnacija industrijske proizvodnje u Hrvatskoj i posebno izvoza koji je u prošlom kvartalu pao preko 20 posto.

“I to su ti ključni strukturni problemi koji onda proizvode određene efekte i na rast cijena. Onaj efekt koji smo imali u startu, a koji je bio uvjetovan rastom cijena energije je nestao, ali su se zadržali neki drugi učinci, prije svega i pumpanje marži i ove strukturne slabosti koje sada jako dolaze do izražaja”, komentirao je.

Grmoja: Potrebno je maknuti ovu vlast

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je da se sada pokazuje da nisu točne tvrdnje ministra gospodarstva Damira Habijana da su plaće rasle više od cijena.

“Dakle svi vidimo da nije tako. Inflacija je pojela i plaće, posebno je pojela mirovine, a na osnovu te inflacije je napunjena državna blagajna”, rekao je Grmoja, dodavši da premijer Andrej Plenković sada “kao nešto daje, a daje ono što je već narodu preko inflacije uzeo”.

“Mi smo upozoravali da ovo nije dobar trenutak za uvođenje eura, to se pokazalo točnim, ali nažalost od toga da smo mi bili u pravu, hrvatski građani nemaju ništa. Potrebno je maknuti ovu vlast”, zaključio je Grmoja.

Saborski zastupnik Davorko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da se to što u Hrvatskoj nema pada inflacije za razliku od eurozone može dovesti u vezu s rastom plaća.

“I da očigledno, indeksacija i jest na neki način mehanizam koji otežava da se inflacija spušta do razine koja je sada u ovom trenutku u Europi dosta niža nego u Hrvatskoj”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close