Građanima milijarda eura trezoraca, ‘velikima’ 124 milijuna i niži prinos

Autor: Jadranka Dozan , 21. studeni 2023. u 19:20
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tzv. narodni trezorac na kraju upisalo i uplatilo 36,6 tisuća građana, a od 22 ponude institucionalnih investitora Ministarstvo prihvatilo samo 10 najpovoljnijih

Nakon što je Ministarstvo financija jučer zaključilo građanima namijenjeni prvi krug upisa trezorskih zapisa, danas su priliku za upis dobili i veliki investitori, a u konačnici je izdanje zatvoreno s ukupnim iznosom od 1,13 milijardi eura.

Prvotno je ciljani iznos izdanja postavljen na 440 milijuna eura, no fizičke su osobe već u tjedan dana prvog kruga putem Fine upisale i uplatile zapisa u više nego dvostrukom iznosu – njih 36,6 tisuća kupilo je zapisa u vrijednosti nešto većoj od milijardu eura.

Danas su pak tzv. kvalificirani investitori, čiji upis se odvijao danas tijekom dva sata, putem Bloomberg aukcijskog sustava iskazali potražnju za nešto više od 340 milijuna eura zapisa. No, za razliku od prvog kruga u kojemu su se TZ-i upisivali uz fiksnu cijenu ekvivalentnu kamatnoj stopi od 3,75 posto (za nominalno 1000 eura uplata 963,95 eura), profesionalnim ulagateljima pri upisu je ponuđen raspon diskontirane cijene koji odgovara godišnjem prinosu između 3,2 i 3,99 posto.

Ministarstvo je na kraju od 22 pristigle ponude prihvatilo 10 najpovoljnijih u iznosu 124,1 milijun eura te godišnju stopu prinosa od 3,65 posto odnosno nešto niže od onog za građane.

Dodajući milijardi eura koje su građani uložili u “narodni trezorac” i iznos uložen krajem veljače u “narodnu obveznicu”, ove godine kućanstva su u državni dug (ročnosti od jedne odnosno dvije godine) skrenula 2,3 milijarde eura štednje. S obzirom na kamatnu stopu tih izdanja (3,65 na obveznicu i 3,75 na trezorac) toliki iznos uložen od strane građana u državni dug na godišnjoj razini znači više od 80 milijuna eura kamate.

Ministar financija Marko Primorac pritom ističe kako je svakako bolje da taj iznos kamata ostaje hrvatskim građanima nego da ide u inozemstvo ili poslovnim bankama.

Komentirajte prvi

New Report

Close