FER-ov ICENT pokrenuo projekt spajanja tvrtki sa znanstvenicima

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2023. u 12:39
Matija Srbić/Saša Ćetković

Projekt koji se provodi kroz ICENT-ov program Nuqleus financira se iz inicijative Europske komisije “Strengthening Monitoring and Evaluation of Innovation Programs in the EU”. Globalno projekt provodi Svjetska banka, a u Hrvatskoj će ga testirati Inovacijski centar Nikola Tesla. Ovaj hvalevrijedan projekt trebao bi doprinijeti jačanju inovacijskog ekosustava u Hrvatskoj.

Pokrenut je još jedan projekt kojem je cilj jačati suradnju znanosti i gospodarstva. Projekt se zove Scinergy, a u Hrvatskoj će ga provoditi Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) kroz svoj program Nuqleus te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kroz Scinergy, naime, provođeno će biti pažljivo uparivanje, odnosno spajanje znanstvenika i poduzetnika, a sve bi trebalo rezultirati stvaranjem inovativnih projekata.

Iz ICENT-a objašnjavaju da je riječ o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ovaj će europski projekt sada biti testiran u Hrvatskoj i nakon toga prilagođen za što uspješniju daljnju globalnu primjenu.

“Cilj projekta Scinergy je znanstvenicima iz cijele Hrvatske omogućiti komercijalizaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, a tvrtkama osigurati pristup ekspertizi znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih te razvoj novih proizvoda i usluga”, ističe Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus.

Kroz projekt će, objašnjava, biti provedeno pažljivo uparivanje te povezivanje znanstvenika i njihovih konkretnih istraživanja s kompanijama i njihovim konkretnim potrebama za znanstvenom ekspertizom jer su možda negdje zapeli i treba im pomoć da se pomaknu dalje.

Iz Nuqleusa stoga pozivaju sve znanstvenike i tvrtke da se prijave za sudjelovanje u projektu.

“Prijaviti se mogu svi znanstvenici koji žele iskoristiti svoju ekspertizu u određenom području za suradnju s industrijom na novim projektima. S druge strane, može se prijaviti bilo koja tvrtka registrirana u Hrvatskoj, neovisno o svojoj veličini, koja razvija neki proizvod ili uslugu te joj je potrebna stručna i znanstvena ekspertiza za stvaranje konkurentske prednosti i ojačavanje njezinih poslovnih aktivnosti. Nuqleusov tim će potom pronaći „parove“ čija se ekspertiza i potrebe najbolje podudaraju, pomoći im da se bolje upoznaju i preciznije definiraju međusobna očekivanja te onima s najvećim izgledima za uspješnu suradnju pružiti besplatnu podršku u realizaciji njihovih tada već zajedničkih projekata”, objašnjava Srbić.

Prijave su već otvorene. Znanstvenici se mogu prijaviti do 26. studenoga, a tvrtke do 21. siječnja 2024. Iz ICENT-a naglašavaju da je sudjelovanje u projektu besplatno. Samo spajanje znanstvenika i poduzetnika provedeno će biti na dvodnevnom događanju koje će biti održano u veljači sljedeće godine. Na tom “matchmaking” događanju, koje će biti održano u formatu speed datinga, objašnjavaju iz ICENT-a, odabrani znanstvenici i predstavnici tvrtki susrest će se prvi put. Oni koji pronađu zajedničke točke nastavit će suradnju kroz vođene sastanke i edukacije.

Ovaj projekt, naglašava Matija Srbić, idealno se uklapa u ciljeve i viziju FER-ovog ICENT-a.

“Ideja nam je ICENT dalje razvijati u pravcu centralne točke spoja znanosti i industrije, što sada imamo priliku raditi kroz pilot projekt za koji sredstva osigurava EU, a provode ga Svjetska banka, London Business School i MIT. Dobro je biti u takvom društvu i veliko nam je zadovoljstvo što smo upravo mi dobili ovu po mnogočemu posebnu priliku testirati ga u praksi”, ističe.

Koordinator programa Nuqleus dodaje i da se nada da će projekt potaknuti učinkovitije ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i pametnu specijalizaciju u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close