‘Europa je tempirana bomba, prijeti svima i treba je deaktivirati!’

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2012. u 13:40

Kriza u eurozoni predstavlja tempiranu bombu koja prijeti svjetskom gospodarstvu i međunarodna zajednica mora djelovati brzo i agresivno kako bi je deaktivirala, kazao je meksički predsjednik Felipe Calderon u govoru uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

U svom govoru, kojeg prenosi The Wall Street Journal, Calderon je povukao paralele s krizom u Meksiku 1995. godine, ponudivši lekcije europskim dužnosnicima. Rješenje meksičke krize bilo je moguće jer je zemlja brzo krenula u dalekosežne i duboke fiskalne prilagodbe, bez obzira na “ekonomsku bol” koju je to moglo izazvati, oslonivši se na veliku međunarodnu financijsku potporu, prvenstveno SAD-a.

Isti principi trebali bi se primijeniti u problematičnim zemljama eurozone, premda će prisutnost zajedničke valute i nedostatak mogućnosti devaluacije zahtijevati veću akciju, smatra meksički predsjednik. Svijet ima “tempiranu bombu i ta bomba je u Europi”, kazao je.

Calderon je prije svog govora u razgovoru za WSJ poručio kako je za potpuni oporavak Europi potrebna realna deprecijacija eura. Smatra da bi takva deprecijacija trebala biti značajna, premda nije precizirao koliko. Uspoređujući europsku krizu sa situacijom u Latinskoj Americi prije dva desetljeća, Calderon zajedničku europsku valutu vidi kao nedostatak. “U 1980-ima i 1990-ima nismo imali ograničenje jedinstvene valute”, rekao je. Meksička devaluacija i fleksibilne valute u regiji, omogućili su zemlji da smanji plaće i ostale troškove u relativnom smislu, kazao je u razgovoru. “Bili smo u mogućnosti brzo namjestiti rast i oporaviti izvoz”. Nasuprot tome, u Europi “ne možete deprecirati troškove” ili poduzeti druge korake za poboljšanje konkurencije, kaže Calderon.

Europska kriza također treba predstavljati imperativ svjetskoj zajednici da ojača međunarodne institucije kao što su MMF i Europski fond za financijsku stabilnost, kazao je Calderon u svom govoru. Istovremeno, pozvao je na čvršću i globalno koordiniranu financijsku regulaciju prije nego što to postane skuplje napraviti u budućnosti.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close