EU proširio crnu listu poreznih oaza

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2020. u 21:59
Popis sada broji ukupno 12 jurisdikcija/SHUTTERSTOCK

Zbog neprovođenja reformi na listi Panama, Sejšeli, Kajmanski otoci i Palau.

Vijeće ministara financija EU-a (ECOFIN) u utorak je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.

Pridodane jurisdikcije nisu u dogovorenom roku provele porezne reforme na koje su se obvezale. To znači da nisu s EU-om sudjelovale u konstruktivnom dijalogu o poreznom upravljanju ili nisu na vrijeme ispunile svoje obveze u pogledu provedbe reformi za usklađivanje s kriterijima EU-a.

Na popisu, koji je prvi put uspostavljen 2017. godine nakon otkrića velikih poreznih prijevara u skandalima “panamski dokumenti” i “Luxleaks” s poreznim prijevarama, sada se nalazi 12 jurisdikcija. Krajem 2019. na toj listi su bile Američka Samoa, Fidži, Guam, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski otoci i Vanuatu Samoa.

Za 12 jurisdikcija koje nisu ispunile svoje obveze odobreno je produljenje rokova kako bi im se omogućilo da provedu potrebne reforme i tako ispune svoje obveze. Većina produljenih rokova odnosi se na zemlje u razvoju bez financijskog središta koje su već ostvarile znatan napredak u ispunjavanju svojih obveza.

Među tim zemljama je i Turska koja još uvijek ne primjenjuje automatski transfer poreznih informacija prema svim članicama Europske unije, među njima s Njemačkom, Francuskom, Nizozemskom, Belgijom i Austrijom, a u kojima žive brojne turske zajednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close