EK će osigurati pravednu tranziciju prema klimatski neutralnom gospodarstvu

Autor: Frans Timmermans , 15. siječanj 2020. u 22:00

Kako bismo pomogli ljudima diljem Europe putem Fonda za pravednu tranziciju želimo pružiti potporu onima koji su zabrinuti zbog svojih radnih mjesta i pokazati da tranzicija može donijeti nove prilike za sve, od radnika u ugljenokopima Asturije i Šleske do tresetišta regije Midlands.

Klimatska tranzicija, koja je ugrađena u Zeleni plan, nije samo etički imperativ, nego i prilika za gospodarski razvoj. Kako bismo zaštitili svoje zdravlje i dobrobit, a planet očuvali za sljedeće generacije, trebamo prilagoditi proizvodnju i potrošnju. To je jedini način jer imamo samo jedan planet. Tijekom proteklih desetljeća Europa je pokazala da je moguće prekinuti vezu između emisija CO2 i gospodarskog rasta.

Dugoročno gledano, svi ćemo moći imati koristi od tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu. Međutim, kratkoročno gledano, ta će tranzicija zahtijevati mnogo zalaganja, a od građana i regija koji više ovise o fosilnim gorivima i znatne prilagodbe. Stoga će Europska komisija uspostaviti mehanizam za pravednu tranziciju, uključujući Fond za pravednu tranziciju. Naime, želimo osigurati da ta energetska i klimatska tranzicija bude pravedna i poštena.  Ovo je i prilika da pokažemo da je načelo da se nikoga ne zapostavi više od pukog hashtaga; to je obećanje europske solidarnosti i pravednosti.

Nitko neće biti zapostavljen
Različite zemlje i regije imaju različita polazišta. U ovom trenutku stotine tisuća radnih mjesta i velik broj kućanstava i dalje ovise o lancu vrijednosti fosilnih goriva i industrijskim procesima s velikim emisijama ugljika, od ugljenokopa do industrije čelika.  Od 276 regija EU-a, 108 ima infrastrukturu za eksploataciju ugljena, a u djelatnostima povezanima s ugljenom zaposleno je oko 237 000 osoba.

Usto, još deseci tisuća osoba zaposleni su na poslovima vađenja treseta i eksploatacije naftnog škriljavca. Postizanje našeg ambicioznog cilja za 2050. zahtijevat će mnogo truda, a tranzicija prema klimatski neutralnoj Uniji preobrazit će europske regije. Uspijemo li, možemo znatno smanjiti broj preranih smrti zbog onečišćenja zraka u našim gradovima, koji je dosegnuo neprihvatljivih 400.000 slučajeva godišnje. Na putu prema tom cilju dat ćemo sve od sebe kako bismo se pobrinuli da niti jedna regija, zajednica ni osoba ne bude zapostavljena.

Kako bismo pomogli ljudima diljem Europe, putem Fonda za pravednu tranziciju želimo pružiti potporu onima koji su zabrinuti zbog svojih radnih mjesta i pokazati da tranzicija može donijeti nove prilike za sve, od radnika u ugljenokopima Asturije i Šleske do tresetišta regije Midlands. Primjerice, možemo omogućiti prekvalifikaciju osoba na koje će tranzicija utjecati ili otvarati nova radna mjesta u zelenom gospodarstvu i ulagati u električni javni prijevoz.

Strategije za zeleni rast
U okviru novog mehanizma za pravednu tranziciju nitko neće biti zapostavljen te ćemo postići napredak, blagostanje i zeleniju budućnost za generacije koje dolaze.  Uspostavit će se Fond za pravednu tranziciju, a iz sredstava povrh proračuna EU dodjeljivat će se bespovratna sredstva za gospodarsku diversifikaciju i za radnike kojima je potrebna obuka.

Mehanizam će omogućiti i upotrebu privatnih sredstava za pokretanje novih gospodarskih djelatnosti kojima će se zamijeniti djelatnosti koje zagađuju okoliš, a putem EIB-a će lokalnim tijelima osiguravati povoljne zajmove za financiranje zelenih projekata. Sve te mjere zajedno dovest će do stvaranja i poticanja ulaganja u iznosu od najmanje 100 milijardi eura. Temeljna je ideja naše Europske unije da moja dobrobit ovisi o dobrobiti mojih partnera. Naša se solidarnost temelji na ideji prosvijećenog samointeresa.

U ovo doba previranja jasno je da niti jedna država ne može sama prebroditi velike izazove koji su pred nama. Provodeći svoj Zeleni plan, Europa služi kao primjer tranzicije prema klimatskoj neutralnosti i nove strategije za zeleni rast. Već imamo potrebne vještine, stručnjake i tehnologiju, a sada imamo i mehanizam koji će omogućiti zajedničku pravednu tranziciju.  Zajedno živimo na ovom kontinentu i zajedno ćemo ostvariti svijetlu i zelenu budućnost. Stoga prionimo na posao!

Koautorica Elisa Ferreira je Povjerenica za Koheziju i reforme

Komentirajte prvi

New Report

Close