EBRD mora dijeliti sudbinu posrnule tvrtke

Autor: Ana Blašković , 08. prosinac 2013. u 22:00

Odnos londonske banke i Zvonka Biljeckog neodoljivo podsjeća na aktere u Ini.

Svaka od tisuća predstečajnih nagodbi koje su u tijeku skriva neku dramu iza sebe.

Nekad uspješne tvrtke, perjanice gospodarskog buma prije kobne 2008. očajnički pokušavaju ne pasti preko ruba bankrota do koje ih je dovelo neplaćanje kooperanata, pad prodaje, loše procjene i vlastita preinvestiranost. Među njima je i Geofoto Zvonka Biljeckog, lider u fotogrametrijskim uslugama, koji je svojim avionima snimio Hrvatsku uzduž i poprijeko, zahvaljujući milijunskim ugovorima s privatnim tvrtkama i onim još prosperitetnijima s državom… Dobru perspektivu čak i nakon početka krize poduprla je i Europska banka za obnovu i razvoj sa četiri milijuna eura i ulaskom u vlasništvo. A danas, ni dvije godine kasnije Biljecki i EBRD se gledaju preko nišana na sudu zbog neplaćenog kredita.

Slično kao država i Mol u Ini, samo u daleko manjem obimu. Zbog neplaćenih rata kredita uz dozu očito problematične komunikacije, strateški partner zatražio je stečaj Geofotoa. Potom je Biljecki izveo strateški manevar pokretanjem prestečajne nagodbe koja je zaustavila stečaj. Time je tvrtka kupila nekoliko mjeseci za lakše disanje i mogućnost za dogovor s bankama jer su uz EBRD, u priči Erste banka i HBOR.Prvi je to znani slučaj da EBRD dijeli sudbinu posrnule tvrtke.

Zli jezici rekli bi da treba jer je na to pristao samim ulaskom u vlasništvo. Stručnjaci banke napravili su snimanje stanja u tvrtki u kriznoj 2010. i ipak odlučili kreditirati. Ako tada nisu primjetili prezaduženost koju plan restrukturiranja ne skriva, na temelju čega su dali 30 milijuna kuna? Političkih veza Zvonka Biljeckog? Poznata je izreka da bankari nude kišobran kad sija sunce, a kad počne kiša traže ga natrag. Svojim potezom Biljecki je prisilio EBRD da sjednu za stol i pokušaju se dogovoriti. Hoće li ponuda da otpiše pola duga EBRD-u biti primamljiva, ovisit će prvenstvo hoće li Biljecki izvući asa iz rukava.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prevarant i muljator, prodao je maglu EBRD-u i HBOR-u. Dobio je kredite za svoje hedonisticke potrebe, a ne za poslovanje. Uz blagoslov politike. A sada ce u predstecajnoj nagodbi pokrasti sve svoje partnere i zaposlenike, i jos ce ga svi vise obozavati. Pa neka mu i dalje vjeruju.

New Report

Close