Domaći proizvođač omiljene slavonske delicije dobio dvije zlatne medalje za kvalitetu

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2022. u 11:49

Nagrade je dodjelio Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku koji je dugogodišnji partner kako malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i velikim proizvođačima u standardizaciji i unapređenju proizvodnje kulena.

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održano je prvo ocjenjivanje kakvoće kulena u organizaciji ove znanstvene institucije koja je dugogodišnji partner kako malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i velikim proizvođačima u standardizaciji i unapređenju proizvodnje kulena.

Belje je na ocjenjivanje poslalo premium kulen iz linije Crna Slavonska i Baranjski kulen s oznakom zemljopisnog podrijetla. Oba kulena su oduševila žiri koji im je dodijelio zlatne medalje za kakvoću.

“Svaki komad kulena koji dolazi iz naše proizvodnje je ručni rad, kao što je to i kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Baranjski kulen radimo prema strogo definiranoj specifikaciji zaštite pa na svakom komadu ponosno ističemo europsku plavu ZOZP markicu. Riječ je o proizvodnji koja traje oko četiri mjeseca i tijekom koje pažljivo pratimo sve faze od punjenja kulena u svinjsku katicu, preko hladnog dimljenja do zrenja. PRoizvodimo i kulen od Crne slavonske svinje koju uzgajamo na prostoru pašnjaka u Parku prirode Kopački rit”, istaknula je Ljiljana Vajda-Mlinaček, voditeljica korporativnih komunikacija Belja.

Goran Kušec profesor na FAZOS-u i jedan od najboljih poznavatelja kulena u Hrvatskoj osvrnuo se na ocjenjivanje i kvalitetu uzoraka poslanih na ocjenjivanje.

“Dugo godina, zajedno s kolegama s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, ocjenjujem kulene na brojnim kulenijadama diljem Slavonije i Baranje. Ove godine smo odlučili da je došlo vrijeme za organizaciju ocjenjivanja u okviru velike znanstvene institucije, kakva je naš fakultet, kako bismo dodatno naglasili važnost kulena i njegove proizvodnje za cijelu regiju. Na ocjenjivanju je sudjelovalo 33 uzoraka kulena s područja svih pet slavonskih županija i svi redom su bili odlični. Ocjenjivali smo presjek, okus i miris kulena i to prema međunarodnim standardima i normama”, kaže Kušec.

Komentirajte prvi

New Report

Close