Domaći informatički div na korak do izlaska na burzu

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2021. u 11:45
Matija Habljak/PIXSELL

Span objavio poziv na skupštinu dioničara na kojoj će odlučivati o uvrštenju dionica

Višegodišnje najave informatičke kompanije Span o uvrštenju dionica na burzi konačno su dobile konkretni oblik. Kako stoji u pozivu  na skupštinu dioničara objavljenom na sudskom registru, zadnja točka o kojoj će dioničari odlučivati jest i donošenje odluke o uvrštenju dionica na Zagrebačkoj burzi. Iz Spana nisu mogli otkriti više detalja o uvrštenju dodajući kako ne mogu ništa komentirati prije donošenja skupštinske odluke. Tako je nepoznato koliko će dionica uvrstiti i po kojoj cijeni te koliko kapitala namjeravaju prikupiti. Inače, kompanija u trezoru raspolaže sa 34,6 posto vlastitih dionica koje može ponuditi ulagačima, bez potrebe izdavanja novih dionica.

Prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), vlasništvo nad kompanijom uglavnom je u rukama vodećih ljudi. Najveći dioničar sa 35,9 posto dionica je predsjednik Uprave Nikola Dujmović. Članovi Uprave Damir Bočkal i Marijan Pongrac drže svaki po 7,7 posto dionica, a predsjednik Nadzornog odbora Jasmin Kotur 3,7 posto. Članovi Uprave Saša Kramar i Dragan Marković vlasnici su 1,9, odnosno 1,55 posto dionica.

Prvi čovjek Spana – treće najveće softverske kompanije i jedne od 10 najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj – Nikola Dujmović više je puta u posljednjih nekoliko godina najavljivao kako bi kompanija mogla izaći na burzu. Posljednji je puta to ponovio u prosincu prošle godine. Kako su prenijeli mediji, Dujmović bi prikupljenim kapitalom želio financirati akvizicije kojima bi poslovanje proširio na zapadna tržišta. Inače, Span je prošlu godinu zaključio sa 6,5 milijuna kuna dobiti koju će rasporediti u zakonske rezerve i zadržanu dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close